Οι ταινίες του Jim Jarmusch στη συλλογή της Βιβλιοθήκης

“Πέρα απ΄τον παράδεισο” (ασπρόμαυρη ταινία): Η ταινία αυτή τιμήθηκε στο Φεστιβάλ των Κανών ως ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη (1984). Δυο αγόρια κι ένα κορίτσι, μετανάστες, ταξιδεύουν στο “αμερικάνικο όνειρο”. Μέσα από ένα road movie έχουμε την ευκαιρία να δούμε την Αμερική ως χώρα του φτωχού μετανάστη. Ο “αμερικάνικος παράδεισος” εδώ εμφανίζεται χωρίς χρώμα, χωρίς ελπίδα, καθώς εναλλάσσονται κωμικές καταστάσεις μαζί με πικρές και αδιέξοδες εικόνες.

“Τσακισμένα λουλούδια”(2005, Μεγάλο Βραβείο Καννών): ένας εργένης αφού χωρίζει από την τελευταία του σύντροφο μαθαίνει από ένα ανώνυμο γράμμα ότι είναι ο πατέρας ενός 19χρονου αγοριού. Ξεκινά την αναζήτηση του μέσα από κωμικές καταστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν το αίσθημα μελαγχολίας που αναδύεται σε αυτό το road movie. Το τέλος της ταινίας αφήνει το θεατή ανικανοποίητο.

Μιλάμε για ένα σημαντικό σκηνοθέτη του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου που επιλέγει να προβάλλει την αγαπημένη του (Αμερική) χωρίς φτιασίδια, χωρίς άλλοθι και γκλαμουριές. Οι ταινίες του έχουν εξαιρετική μουσική επένδυση, πολύ καλές ερμηνείες. Πάνω από όλα, οι ταινίες του Jim Jarmusch διαθέτουν πρωτοτυπία και εστιάζουν στην απλή καθημερινότητα σε αντίθεση με τον εμπορικό αμερικάνικο κινηματογράφο. Ο θεατής έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις δημιουργίες ενός σκηνοθέτη που δεν ενδιαφέρεται να αναπαράγει την εικονική χολιγουντιανή πραγματικότητα.

[tags] Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βέροια, ταινία, ανεξάρτητος κινηματογράφος[/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας