Ο Μύθος Λόγος

Layout 1…ο Βασίλης Φράγκος, δημοσιεύει στην εφημερίδα Μάχη, στις 19 Μαρτίου του 1950, συνέντευξη του Σικελιανού.

«Στον τόπο μας που ακριβά με αίμα πληρώνει την κρίση, οι πνευματικοί μας άνθρωποι έχουν υψωθεί στην απαίτηση της ιστορικής ώρας;» τον ρωτά, μεταξύ άλλων.
Και ο εθνικός ποιητής απαντά: «Υπάρχει ένα υποσυνείδητο υγιέστατο στον τόπο μας κι απ’ το υποσυνείδητο αυτό προσμένω με άπειρη βεβαιότητα το ανέβασμα στα επίπεδα της ιστορικής λύτρωσης. Ο λαός μας με την τελευταία του ετυμηγορία έδωσε μια απάντηση άξιά του και που επιβάλλει συντριπτικές ευθύνες σε κείνους οπού τίμησε. Πλάι σ’ αυτό το υποσυνείδητο υπάρχει μια σειρά ψυχών νέων που τα τελευταία χρόνια εδοκιμάστηκε κι αυτοελέγχτηκε σε τέτοιο βαθμό, που αποτελεί για με ένα κεφάλαιο ακοίμητου κρυφού μου θαυμασμού και σεβασμού, για το οποίο θα γίνει άσφαλτα “ο Μύθος Λόγος” κι “ο Χρησμός Θεσμός”, μόλις αυτό, και πολύ σύντομα, εκδηλωθεί. Στην εγγύηση αυτή, που ξεκινώντας από τον καθαρό ελληνικό σπόρο, περιλαβαίνει μια απέραντη ιστορική πραγματικότητα, υπάρχουν κ’ οι πνευματικές προοπτικές μου για το μέλλον, που ανοίγονται σε ορίζοντες τόσο πλατιούς όσο πλατειά είν’ η έκταση του δράματος που μας περιστοιχίζει. Τόσο του παγκόσμιου, όσο και του τοπικού. Γιατί κ’ εδώ υπάρχει ένας κεφαλαιώδης ανταγωνισμός που διεξάγεται ανάμεσα σ’ ένα λαό που το ποιοτικό και ψυχικό του επίπεδο τον βάνει πρωτοπόρο σ’ όλο τον πλανήτη κι απ’ τ’ άλλο μέρος από ένα συντηρητισμό αρτηριοσκληρωμένο που αξιοί να παρουσιάζεται σαν η Παράδοση, ενώ πραγματικά δεν είναι τίποτε άλλο από μια διανοητική οκνηρία κι ανικανότητα, που βοηθεί τη διαιώνιση της μετριοκρατίας _ στις οποιεσδήποτε δημιουργικές, κοινωνικές, επιστημονικές και ηθικές περιοχές». [Πηγή]

Στον τόμο: Άγγελος Σικελιανός, “Συνεντεύξεις και συνομιλίες”, ο Κώστας Μπουρναζάκης, φιλολογικός εκδότης πολλών έργων του μεγάλου Νεοέλληνα ποιητή, παρουσιάζει το σύνολο των Συνεντεύξεων του Σικελιανού και των απαντήσεών του σε διάφορες λογοτεχνικές Έρευνες. Τα κείμενα αυτά, σχεδόν στο σύνολό τους άγνωστα, βρίσκονταν έως τώρα διάσπαρτα σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.Σε τούτο τον ιδιαίτερα καλαίσθητο τόμο που προσφέρουν οι εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει σημαντικές όψεις της δημόσιας και ιδιωτικής πορείας του Σικελιανού από την περίοδο προετοιμασίας των “Δελφικών Εορτών”, έως τα τέλη της ζωής του, το 1951. Ο προφορικός λόγος -κυρίως- και η εξομολογητική διάθεση που προκαλεί η ατμόσφαιρα εγκαρδιότητας και αυθορμησίας τών συναντήσεων, δίδουν στις περισσότερες συνεντεύξεις ξεχωριστό ύφος, αρκετά διαφορετικό από εκείνο τών άλλων πεζών κειμένων ή της επιστολογραφίας τού Λευκάδιου δημιουργού. Αποτυπώνεται συνάμα το ύφος και το ήθος μιας άλλης εποχής τού ελληνικού Τύπου.Είκοσι πέντε Συνεντεύξεις και δέκα απαντήσεις σε Έρευνες συγκροτούν την έκδοση αυτή. Οι συναντήσεις του Σικελιανού με προσωπικότητες του 20ού αιώνα, όπως ο μεγάλος Γερμανός συνθέτης Richard Strauss, ο Γάλλος πολιτικός και συγγραφέας Εdouard Herriot, με Έλληνες λογοτέχνες, όπως ο Η. Βενέζης, ο Κωστής Μπαστιάς, ο Γιώργος Κοτζιούλας, ο Π. Χάρης, με σπουδαίους δημοσιογράφους, όπως ο Γ. Ρούσσος, ο Π. Παλαιολόγος, κ. ά., έχουν ως αποτέλεσμα κείμενα με ξεχωριστή ποικιλία και ευρύτητα. Με το προλογικό του κείμενο και πλήθος σημειώσεων ο Κώστας Μπουρναζάκης προσφέρει στον αναγνώστη τη δυνατότητα της πληρέστερης προσέγγισης στα δημοσιεύματα αυτά. Η έκδοση συνοδεύεται και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του Σικελιανού.

Συνεντεύξεις και συνομιλίες / Άγγελος Σικελιανός, Ηράκλειο : Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, 2013, 177σ. : εικ. ; 25εκ.

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας