ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το μυθιστόρημα του E.L. Doctorow “Παγκόσμια έκθεση” είναι ένα όμορφο και συγκινητικό βιβλίο γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο με αυτοβιογραφικές αναφορές του συγγραφέα . θέμα ένα παιδί εβραϊκής καταγωγής που μεγαλώνει στο  Bronx  τη δεκαετία του ’30 , την εποχή που πραγματοποιήθηκε το πρώτο New York World’s Fair του 1939-40. Στόχος του Doctorow είναι  να ξυπνήσει  αναμνήσεις στον καθένα από μας μέσα από τη ζωντανή παρουσίαση του πορτραίτου της οικογένειας του μικρού ήρωα του βιβλίου του Edgar… ο οποίος έχει ίδιο όνομα με τον συγγραφέα.  Ο τίτλος στο πρωτότυπο έργο είναι “World’s fair”– (Πανηγύρι στον κόσμο).

Το  1939-40 το New York World’s Fair, κάλυψε 1.216 στρέμματα του Flushing Meadows Corona Park και, ήταν το μεγαλύτερο εκθεσιακό πανηγύρι όλων των εποχών. Πολλές χώρες από  όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε αυτό, και πάνω από 44 εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέφθηκαν και είδαν  τα εκθέματά του.To N.Y.World’s Fair του 1939-1940 ήταν η πρώτη έκθεση που βασιζόταν στο μέλλον. Το σύνθημα που επικράτησε με το άνοιγμα της “Παγκόσμιας Εκθεσης ” ήταν  “Για την αυγή μιας νέας εποχής», και έδωσε την ευκαιρία  σε όλους τους επισκέπτες του  να ρίξουν μια ματιά στο «τον κόσμο του αύριο».

Το βιβλίο είναι από τις εκδόσεις Νεφέλη και έχει αποσπάσει το Εθνικό Βραβείο Μυθιστορήματος στις ΗΠΑ to 1986.

Αλλα έργα του ίδιου συγγραφέα είναι:

Billy Bathgate a novel                           1989
Ragtime                                                  1997
Το βιβλίο του Ντάνιελ                        2006
Μπίλι Μπάθγκεϊτ                                1989
Παγκόσμια έκθεση                               1997
Ραγκτάιμ                                               1993

[tags] Βέροια, Βιβλιοθήκη Βέροιας, μυθιστορήματα, Αμερικάνικη λογοτεχνία, Doctorow, Εθνικό βραβείο μυθιστορήματος ΗΠΑ  [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας