Παρουσίαση της επανέκδοσης του δίτομου έργου του ιστορικού Γεωργίου Χ.Χιονίδη «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής»

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας προσκαλεί στην παρουσίαση της επανέκδοσης του δίτομου έργου του ιστορικού Γεωργίου Χ. Χιονίδη με τίτλο «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής» που αποτέλεσε τη βάση για τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών.

Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στις 12 το μεσημέρι,
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης (οδός Έλλης 8)

Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Καλογήρου, Δημοσιογράφος – Συνθέτης, Γιάννης Μοσχόπουλος, Δικηγόρος – Ερευνητής Ιστορίας και η Αναστασία Ταναμπάση, Δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κ. Δέσποινα Βογιατζόγλου

Θα ακολουθήσει δεξίωση με κρασί από το Κτήμα Πολιτεία

Η επανέκδοση των δύο τόμων της «Ιστορίας της Βέροιας», οφείλεται πρωτίστως στην πρωτοβουλία που ανέλαβε πρόσφατα ο κ. Γιώργος Καλογήρου, κατορθώνοντας αυτό που δεν κατορθώθηκε, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, 50 περίπου χρόνια, από τότε που εξαντλήθηκε το έργο. Ο πρώτος τόμος της δίτομης «Ιστορίας της Βέροιας» του Γιώργου Χ. Χιονίδη, εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 1960 και ο δεύτερος τόμος εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 1970. Το έργο έτυχε αναγνώρισης από σπουδαίους επιστήμονες διεθνούς κύρους, όπως π.χ. ο Paul Merl και η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και αξιοποιήθηκε στη διεθνή επιστημονική έρευνα. Απετέλεσε δε τη βάση για να βραβευθεί ο συγγραφέας από την Ακαδημία Αθηνών

Η συγκεκριμένη επανέκδοση οφείλεται στη φιλοπατρία της συμπατριώτισσάς μας κυρίας Εύης Λαζού – Λασκαρίδη, η οποία ανέλαβε την σχετική δαπάνη, στη μνήμη του πατέρα της Νίκου Λαζού.

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί με live streaming από την υπηρεσία Δίαυλος :  https://diavlos.grnet.gr/event/e4428

 

Σύντομο βιογραφικό του Γεώργιου Χ. Χιονίδη

Ο κ. Χιονίδης γεννήθηκε στη Ράχη Ημαθίας το 1934. Ακολούθησε (εργαζόμενος συνεχώς) νομικές, πολιτικές και οικονομικές σπουδές στην Πάντειο Σχολή και στη Νομική στο ΑΠΘ. Από το 1961, και 3 δεκαετίες και πλέον, άσκησε το επάγγελμα του Δικηγόρου, προαχθείς στον Άρειο Πάγο. Δημοσίευσε 33 Νομικές μελέτες και πλήθος άρθρων στον ημερήσιο (της Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας κλπ., όπως και της Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και στον περιοδικό Τύπο, μερικά από τα οποία ανατυπώθηκαν σε 6 τομίδια, με γενικό τίτλο «Πολιτικά Άρθρα», με άριστη και επαινετή κριτική και από τους Προέδρους της Βουλής Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου (ΝΔ) και Γιάννη Αλευρά (ΠΑΣΟΚ), αν και δεν ανήκε στα κόμματά τους. Τα άρθρα αυτά, δημοσιευθήκαν κυρίως εις την άλλοτε εκδιδόμενη εβδομαδιαία εφημερίδα της Βέροιας «Φρουρός της Ημαθίας» των Ιωάννη Σπανίδη – Χαράλαμπου Ξανθόπουλου.

Τον Αύγουστο του 1974 διορίστηκε, από την κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας», ως Νομάρχης Πιερίας, θέση στην οποία υπηρέτησε ως τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Στη συνέχεια, εκλέχτηκε βουλευτής Ημαθίας με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις. Στα 3 χρόνια, 1974-1977, κατέθεσε πλέον των 1100 ερωτήσεων και πραγματοποίησε 111 ομιλίες στη Βουλή. Η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στην κατάρτιση του καταλόγου με τους πιο δραστήριους βουλευτές κατά την διάρκεια των 3 ετών, συγκατέλεξε και τον κ. Χιονίδη στους πρώτους 10 της χώρας και δη ως μόνον από τη Βόρεια Ελλάδα. Διετέλεσε Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, θέση από την οποία απολύθηκε από τη Χούντα, εξαιτίας της θαρραλέας αρθρογραφίας του εναντίον της. Ήταν ιδρυτικό μέλος και του πολιτικού γραφείου του ΚΟΔΗΣΟ, του οποίου υπήρξε υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 1981 και του 1984. Το 1994 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Βεροίας, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Αγάπη για τη Βέροια», όπου διακρίθηκε για την επιμέλεια της εκτελέσεως των καθηκόντων του.

Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, απ’ όπου τιμήθηκε πρόσφατα με ειδικό βραβείο «Τιμής Ένεκεν» για την προσφορά του στο δικηγορικό σώμα. Είναι επίσης επίτιμος Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχη Βέροιας. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών», όπως και πολλών, άλλων, επιστημονικών σωματείων, κυρίως ιστορικής κατευθύνσεως απ’ όλη την Ελλάδα.

Έχει ανακηρυχθεί Άρχων Νοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως (το 1995). Έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο του Απόστολου Παύλου από τη Μητρόπολη Βέροιας και το αργυρό μετάλλιο του Δήμου Βέροιας.

Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του (και τις πάμπολλες, μικρότερες ιστορικές μελέτες του, που άνοιξαν νέους ορίζοντες στην ιστορική έρευνα), είναι η δίτομη “Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής”. (Βέροια, 1960 και 1970). Το έργο του αναγνωρίστηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών, το 1995 για την ιστορική, κοινωνική, εθνική και πολιτιστική προσφορά του. Θεωρήθηκε δε αξιόλογο, διεθνώς, με προφορικές, επιστολές και βιβλιοκρισίες από συγγραφείς που είναι ειδήμονες, ιδιαίτερα στη μελέτη – συγγραφή της ιστορίας των βυζαντινών χρόνων (συγκεκριμένα του 2ου τόμου «Ιστορία της Βέροιας : της πόλεως και της περιοχής : βυζαντινοί χρόνοι», Θεσσαλονίκη 1970).

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 12 Απριλίου 2024
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας