Δανεισμός υλικού/Χρεώσεις

ΠΙΝΑΚΑΣ
Διάρκεια δανεισμού υλικού/Χρεώσεις

Η σωστή και έγκαιρη επιστροφή των δανεισμένων τεκμηρίων επιτρέπει σε όλους να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες. Η Βιβλιοθήκη χρεώνει συγκεκριμένα ποσά για την εκπρόθεσμη επιστροφή τεκμηρίων. Στις μέρες της επιστροφής δεν υπολογίζονται ποτέ οι Κυριακές και οι επίσημες αργίες. Επίσης η Βιβλιοθήκη χρεώνει κάποια ποσά για το δανεισμό οπτικοακουστικού υλικού, για τη χρήση των εκτυπωτών και του φωτοτυπικού μηχανήματος. Όλα τα μέλη της Βιβλιοθήκης μπορούν να δανειστούν CD Μουσικής. Τα παιδιά δημοτικού δανείζονται μόνο με την παρουσία γονέα. Οι φορείς δανείζονται μόνο από την κατηγορία των εκπαιδευτικών CD μουσικής χωρίς χρέωση. Όλα τα μέλη της Βιβλιοθήκης μπορούν να δανειστούν PC games, X-BOX 360, PS games, CD-ROM. Οι φορείς δανείζονται μόνο από την κατηγορία των εκπαιδευτικών CD-ROM. Όλα τα μέλη της βιβλιοθήκης μπορούν να δανειστούν ηχητικά βιβλία (audio books)
Επίσης υπάρχει δυνατότητα δανεισμού των εκπαιδευτικών πακέτων σε φορείς (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, εκπαιδευτικά κέντρα κλπ) . Η συλλογή περιλαμβάνει πακέτα για την ιστορία μας , τις επιστήμες, την οικολογία και εμπλουτίζεται κατά διαστήματα.
Όλα τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις χρεώσεις εισάγονται ως έσοδο στον προϋπολογισμό της Βιβλιοθήκης και χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το κοινό.

Δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν ανανέωση του δανεισμένου υλικού κάνοντας χρήση των υπηρεσιών του ηλεκτρονικού καταλόγου.

Διάρκεια δανεισμού έντυπου υλικού

 

Υλικό δανεισμούΑριθμός τεκμηρίων δανεισθέντωνΑριθμός τεκμηρίων δανεισθέντωνΔιάρκεια ΔανεισμούΔιάρκεια Δανεισμού
ΕνήλικεςΠαιδιάΑρχικός χρόνοςΑνανεώσεις
ΒιβλίαΜέχρι 8 κάθε φοράΜέχρι 5 κάθε φορά20 ημέρες2 ανανεώσεις των 10 ημερών / γίνονται και τηλεφωνικά. Στην περίπτωση που υπάρχει κράτηση μπορεί να γίνει μόνο μία ανανέωση 5 ημερών.
*Βιβλία σύντομου δανεισμούΜέχρι 8 κάθε φοράΜέχρι 5 κάθε φορά6 ημέρες1 ανανέωση των 6 ημερών / γίνεται και τηλεφωνικά
ΠεριοδικάΜέχρι 5 κάθε φοράΜέχρι 2 κάθε φορά6 ημέρες1 ανανέωση των 6 ημερών / γίνεται και τηλεφωνικά

ΦΟΡΕΙΣ

 

Υλικό δανεισμού
Αριθμός τεκμηρίων δανεισθέντων
Διάρκεια δανεισμούΑνανεώσεις
ΒιβλίαΜέχρι 50 τη φορά30 ημέρες1 ανανέωση των 10 ημερών
ΠεριοδικάΜέχρι 10 τη φορά30 ημέρες1 ανανέωση των 10 ημερών

Διάρκεια δανεισμού /Χρεώσεις οπτικοακουστικού υλικού

Υλικό δανεισμούΕνήλικεςΠαιδιάΔιάρκεια δανεισμούKιν/κές ΤαινίεςΚινούμενα ΣχέδιαΕκπαιδευτικέςΧρέωση CD-ROM
DVDΜέχρι 3 τεκμήρια κάθε φοράΜέχρι 1 τεκμήριο κάθε φορά (κινούμενα σχέδια μόνο)3 ημέρες 1,00 €0,50 €ΔΩΡΕΑΝ
CD-ROM, PC games, XBOX 360, PS gamesΜέχρι 2 τεκμήρια κάθε φοράΜέχρι 2 τεκμήριο με παρουσία γονέα6 ημέρες 1,50 €
CD-ΜουσικήςΜέχρι 2 τεκμήρια κάθε φοράΜέχρι 1τεκμήριο με παρουσία γονέα6 ημέρες 1,50 €


Διάρκεια δανεισμού Εκπαιδευτικών πακέτων

Αριθμός πακέτων για δανεισμό: μέχρι 2
Διάρκεια δανεισμού: 1 μήνας χωρίς ανανέωση
Χρέωση : – δωρεάν
Χρεώσεις από καθυστερήσεις: 0,30€ την ημέρα για κάθε πακέτο

Διάρκεια δανεισμού ηχητικών βιβλίων (audio books) 
Αριθμός δανεισμού ηχητικών βιβλίων :
μέχρι 2
Διάρκεια δανεισμού: 6 μέρες με δικαίωμα μιας ανανέωσης των 6 ημερών
Χρέωση : Δωρεάν
Χρεώσεις από καθυστερήσεις: 0,30€ την ημέρα

* Σε περίπτωση κατά την οποία κάποιο τεκμήριο, που ζητείται από τους αναγνώστες είναι δανεισμένο, η Βιβλιοθήκη δίνει τη δυνατότητα της κράτησής του. Ο αναγνώστης δηλώνει ότι επιθυμεί να μπει σε λίστα αναμονής και ενημερώνεται τηλεφωνικά, όποτε το τεκμήριο είναι διαθέσιμο για δανεισμό. Το ανώτερο των κρατήσεων είναι δύο κρατήσεις κάθε φορά (ισχύει για όλες τις κατηγορίες)

Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής υλικού απαιτείται άμεση αντικατάσταση του χαμένου ή κατεστραμμένου τεκμηρίου ή καταβολή της αξίας του με την τρέχουσα τιμή στο Internet.. Η βιβλιοθήκη μπορεί να αφαιρέσει προσωρινά το δικαίωμα δανεισμού τεκμηρίων από τη συλλογή της, από χρήστες οι οποίοι έχουν εκκρεμότητες με οφειλές και πρόστιμα.

Χρεώσεις εκπρόθεσμου υλικού δανεισμένου

 

Χρεώσεις ανάλογα με το είδος τεκμηρίουΗμερήσιο Παιδιά ΔημοτικούΗμερήσιο ΕνήλικεςΑνώτερο ποσό χρέωσης παιδιά δημοτικούΑνώτερο ποσό χρέωσης Ενήλικες
Βιβλίο0,10 €0,10 €6 €9 €
Περιοδικό0,10 €0,10 €6 €9 €
CD-ROM0,30 €0,30 €6 €9 €
VIDEOtape0,30 €0,30 €6 €9 €
XBOX, PC games, PS games, 0,30 €0,30 €6 €9 €
DVD0,30 €0,30 €6 €9 €
CD μουσικής0,30 €0,30 €6 €9 €

Άλλες χρεώσεις

 

Τύπος χρέωσηςΠοσό
Απώλεια κάρτας1,50 €
Κάτοικος άλλων νομών εκτός Ημαθίας για κάρτα μέλους10 € το χρόνο
Αγορά κάρτας φωτοτυπιών / εκτυπώσεων 34 μονάδων2,40 €
Αγορά κάρτας φωτοτυπιών / εκτυπώσεων 68 μονάδων4,80 €
Αγορά CD-ROM/DVD0,90 €
Ασπρόμαυρη Φωτοτυπία & Εκτύπωση (Α4)0,10 €
Έγχρωμη Φωτοτυπία & Εκτύπωση (Α4)0,50€
Ασπρόμαυρη Φωτοτυπία (Α3)0,20 €
Έγχρωμη Φωτοτυπία (Α3)1,00€

Χαμένα ή κατεστραμμένα τεκμήρια

Η Βιβλιοθήκη δανείζει δωρεάν το έντυπο υλικό της, έχοντας εμπιστοσύνη στις καλές προθέσεις των μελών της. Το υπόλοιπο υλικό δανείζεται έναντι συμβολικής χρέωσης. Αν κάποιος αναγνώστης χάσει κάποιο τεκμήριο, τότε υποχρεούται να πληρώσει την αξία του ή να το αντικαταστήσει, έτσι ώστε να μπορεί το κοινό να το δανειστεί ξανά. Μέχρις ότου επιστραφεί ή αντικατασταθεί το τεκμήριο το μέλος της Βιβλιοθήκης δεν έχει δικαίωμα να δανειστεί άλλο υλικό. Η Βιβλιοθήκη μπορεί να αφαιρέσει προσωρινά το δικαίωμα δανεισμού τεκμηρίων της από χρήστες οι οποίοι έχουν εκκρεμότητες με οφειλές και πρόστιμα. Ένα τεκμήριο θεωρείται χαμένο αν δεν επιστραφεί μέσα σε 90 ημέρες. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες αφού ενημερωθεί εγγράφως ή τηλεφωνικά, να αντικαταστήσει το τεκμήριο ή να πληρώσει την αξία του. Στην περίπτωση πληρωμής ή αντικατάστασης του τεκμηρίου, απαλείφεται και το πρόστιμο καθυστέρησης του τεκμηρίου. Ως αξία του τεκμηρίου ορίζεται η τρέχουσα τιμή του. Σε περίπτωση που το τεκμήριο είναι παλιό και δεν βρίσκεται η τιμή του, ένα ποσό συμφωνείται μεταξύ του αναγνώστη και της Βιβλιοθήκης.

2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας