Βοήθεια στη χρήση υπηρεσιών του ηλεκτρονικού καταλόγου

Πρόσβαση στις υπηρεσίες του καταλόγου OPAC

  • Για να αποκτήσετε πρόσβαση στις υπηρεσίες χρηστών του καταλόγου Opac θα πρέπει να προμηθευτείτε πρώτα έναν κωδικό PIN από το προσωπικό στον ισόγειο χώρο της βιβλιοθήκης (Δανειστικό Τμήμα).
  • Αφού προμηθευτείτε τον κωδικό PIN θα πρέπει να συνδεθείτε στην διεύθυνση :
    http://catalogue.libver.gr/webopac/Vubis.csp
  • Θα πρέπει να επιλέξετε από την αριστερή πλευρά του μενού την επιλογή «Δραστηριότητες Χρήστη»
  • Συνδεθείτε δίνοντας τον κωδικό barcode της κάρτας σας και το PIN που σας δόθηκε, όπως παρακάτω
  • Αλλαγή κωδικού PIN

    Μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό PIN που σας δόθηκε με έναν της επιλογής σας επιλέγοντας από το μενού δραστηριοτήτων την επιλογή «Αλλαγή του κωδικού μου»

    Στο πρώτο πλαίσιο κειμένου θα πρέπει να πληκτρολογήσετε τον κωδικό PIN που ήδη έχετε ενώ στα άλλα δύο τον νέο κωδικό (δις)

    Προβολή δανεισμένου υλικού & Ανανέωση

    Έχετε τη δυνατότητα να δείτε λίστα με τo δανεισμένo υλικό στην οποία μπορείτε να επιλέξετε σε ποια από αυτά θέλετε να κάνετε ανανέωση ηλεκτρονικά.  Αφού κάνετε σύνδεση θα πρέπει από την επιλογή «Δραστηριότητες χρήστη» να επιλέξετε το «Οι δανεισμοί μου — Με δυνατότητα ανανέωσης».  Για την ανανέωση θα πρέπει να επιλέξετε το υλικό που θέλετε και να να πατήσετε το κουμπί «Ανανέωση  Επιλεγμένων».  Μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε και «Ανανέωση Όλων». Στο επόμενο βήμα σας εμφανίζονται τα στοιχεία της ανανέωσης και εσείς θα πρέπει αφού τα διαβάσετε να πατήσετε και πάλι το κουμπί ανανέωση.

    Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανανέωση υλικού δια μέσου του ηλεκτρονικού  καταλόγου.

    Ανανέωση υλικού μπορείτε να κάνετε εφόσον:

    • Δεν υπάρχει κράτηση για το συγκεκριμένο υλικό από άλλο χρήστη
    • Δεν μπορεί να γίνει ανανέωση σε ένα υλικό όταν  :
      • Έχουν γίνει ήδη 2 ανανεώσεις
      • Από τον κανονισμό δεν μπορεί να γίνει ανανέωση σε αυτό. Τέτοια είδη υλικού  είναι τα DVD, Games, CDROM

    Κράτηση Υλικού

    Όταν κάνετε αναζήτηση υλικού και εντοπίσετε υλικό που θέλετε να δανειστείτε αλλά το υλικό είναι ήδη δανεισμένο τότε έχετε την δυνατότητα να κάνετε κράτηση του υλικού ηλεκτρονικά μέσα από τις υπηρεσίες του καταλόγου OPAC.

    Για να μπορέσετε να κάνετε την κράτηση θα πρέπει :

    • Το υλικό να είναι δανεισμένο και να βρίσκεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη
    • Να έχετε συνδεθεί στις υπηρεσίες καταλόγου

    Αφού έχετε συνδεθεί στις υπηρεσίες του  online καταλόγου, και έχετε εντοπίσει το δανεισμένο υλικό, στην προβολή της πλήρους περιγραφής, κάντε κλικ στο κουμπί “Κράτηση”

    Ένα αναδυόμενο παράθυρο θα εμφανιστεί στον φυλλομετρητή ιστού  (Internet Explorer , Mozilla Firefox, Google Chrome κ.α. ) στο οποίο θα σας ζητείται επιβεβαίωση της κράτησης σας.

    Αφού κάνετε κλικ στην επιβεβαίωση λαμβάνετε αντίστοιχο μήνυμα για την επιτυχή διαδικασία της κράτησης.

    • Η κράτηση που κάνετε θα ισχύει για ένα χρόνο από την ημέρα που έγινε.
    • Εάν εκτός από εσάς έχουν κάνει κράτηση και άλλοι χρήστες στο ίδιο υλικό θα τηρηθεί αυτόματα από το σύστημα διαχείρισης σειρά προτεραιότητας.
    • Τη σειρά σας μπορείτε να την δείτε από την επιλογή Οι κρατήσεις μου στο κεντρικό μενού Δραστηριοτήτων Χρήστη.

    Ακυρώστε την κράτηση σας οποιαδήποτε στιγμή θέλετε  αφού την επιλέξετε , με χρήση του αντίστοιχου κουμπιού στην επιλογή «Οι κρατήσεις μου».

    Ιστορικό Δανεισμού

    Από την επιλογή «Ιστορικό Δανεισμού» μπορείτε να λάβετε πληροφορίες για το ποιο υλικό έχετε δανειστεί στο παρελθόν.

    Πείτε Τη Γνώμη Σας- Γράψτε Κριτικές και Βαθμολογείστε το Υλικό

    Μπορείτε να γράψετε μια κριτική για  υλικό  που έχετε δανειστεί. Αυτό  θα βοηθήσει άλλους χρήστες από την κοινότητα της βιβλιοθήκης στην επιλογή υλικού  από την συλλογή μας.

    Όταν μετά από μια αναζήτηση υλικού εμφανίσετε την λίστα με τα στοιχεία του ( εγγραφή ) μπορείτε στο κάτω μέρος να επιλέξετε το κουμπί …

    …για να γράψετε μια κριτική για το συγκεκριμένο υλικό που έχετε δανειστεί.

    • Θα πρέπει να δώσετε το όνομα σας και να γράψετε την κριτική σας στα αντίστοιχα πεδία .
    • Από την βιβλιοθήκη ίσως να μην υπάρξει έγκριση σε κριτικές οι οποίες δεν είναι αποδεκτές στο πλαίσιο της σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς.

    Προσθήκη αξιολόγησης σε τεκμήριο

    Μπορείτε να αξιολογήσετε ένα τεκμήριο που έχετε δανειστεί πράγμα που θα βοηθήσει άλλους χρήστες από την κοινότητα της βιβλιοθήκης στην επιλογή τεκμηρίων από την συλλογή μας.

    Όταν μετά από μια αναζήτηση ενός τεκμηρίου εμφανίσετε την λίστα με τα στοιχεία του ( εγγραφή ) μπορείτε στο κάτω μέρος να επιλέξετε από το αναπτυσσόμενο πλαίσιο την βαθμολογία σας σε κλίμακα από το 1 έως το 10 ( το οποίο χαρακτηρίζει  ένα εξαιρετικό τεκμήριο ).

    Αποστολή Μηνύματος στη Βιβλιοθήκη

    Μέσα από τις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού καταλόγου έχετε την δυνατότητα να στείλετε μήνυμα στην Βιβλιοθήκη. Αρκεί να επιλέξετε την επιλογή «Αποστολή Μηνύματος» στο μενού επιλογών των δραστηριοτήτων χρήστη. Σε περίπτωση που δεν έχετε δώσει το e-mail σας κατά την εγγραφή σας στη Βιβλιοθήκη, θα σας ζητηθεί να το κάνετε σε αυτό το βήμα.


    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Θα θέλαμε την γνώμη σας για την εμφάνιση και την λειτουργικότητα του online καταλόγου μας.  Γι’ αυτό μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ηλεκτρονικά με την χρήση της φόρμας επικοινωνίας, επιλέγοντας την επιλογή Online Κατάλογος.

    2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας