1821 Η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε : πότε και πώς δημιουργήθηκε το κράτος όπου ζούμε σήμερα

1821

H Αθηνά Κακούρη εξέδωσε πρόσφατα το νέο της ιστορικό βιβλίο με τίτλο 1821, η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε, που αυτή τη φορά δεν είναι μυθιστόρημα, κι ας διαβάζεται σαν μυθιστόρημα. Πρόκειται για μια σύνοψη των γεγονότων πριν από την Επανάσταση του 1821 κι εκείνων που διαδραματίστηκαν στη διάρκειά της, αλλά και μετά.
Μια νέα αφήγηση της Επανάστασης, απλή, χυμώδης, ζωηρόχρωμη, καρφώνει στον νου του αναγνώστη τα κύρια σημεία του πολέμου, αναδεικνύει τη δράση των ευρωπαϊκών Δυνάμεων και, παρουσιάζοντας ανάγλυφες τις ροπές που διαιωνίστηκαν, δείχνει την ανάγκη να μάθουμε, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε.
Mε τις αδρές γραμμές της αποτελεί βοήθημα για όποιον πλησιάζει πρώτη φορά την Ελληνική Επανάσταση. Με τις νέες οπτικές γωνίες που εισάγει προκαλεί τον γνώστη σε αντίλογο.
Στον Επίλογό της η συγγραφέας παραθέτει τα ελπιδοφόρα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τον οποίο χαρακτηρίζει ως την πιο δυνατή ψυχή του Αγώνα: «Ο χαμός, αδέλφια, είναι μεγάλος. Ο Θεός όμως είναι μεγαλύτερος».
Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που κάνει τον αναγνώστη να σκεφτεί, να κρίνει, να συγκρίνει, να θαυμάσει και κυρίως να μάθει πράγματα που ίσως δεν έμαθε στο σχολείο ή δεν τα διδάχτηκε με τον καλύτερο τρόπο.”

 

 1821 η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε : Πότε και πως δημιουργήθηκε το κράτος όπου ζούμε σήμερα / Αθηνά Κακούρη.Αθήνα : Πατάκης, 2013.375σ. ; 21εκ.

 

Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα, σε οικογένεια κεφαλονίτικης καταγωγής. Πέρασε τον πόλεμο και την Κατοχή στην Αθήνα. Μετά την Απελευθέρωση, επέστρεψε στην Πάτρα, όπου εργάστηκε στο γραφείο πρακτόρευσης πλοίων και πετρελαιο-ειδών του πατέρα της Χαρίλαου. Δημοσίευσε τα πρώτα της κείμενα, χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις, στην εφημερίδα “Νεαλόγος” της Πάτρας.  Το 1959, έχοντας κατά νου την επιτυχία της Αγκάθα Κρίστι, έγραψε ένα αστυνομικό διήγημα, τοποθετημένο στην Πάτρα του ’50, και το έστειλε στην Ελένη Βλάχου, η οποία δεν της απάντησε ποτέ. Το έστειλε έπειτα στον “Ταχυδρόμο”, όπου δημοσιεύτηκε με εικονογράφηση του Μποστ. Άρχισε έτσι, να δημοσιεύει αστυνομικά διηγήματα με ήρωες τον αστυνόμο Γεράκη, την Τούλα, μια νοικοκυρά, και τον κοσμοπολίτη Νάσο Δαπόντε, υπάλληλο της Ιντερπόλ.  Την ίδια εποχή, έγραψε μια ραδιοφωνική σειρά, συνεργάστηκε με διάφορα έντυπα και ασχολήθηκε με τη μετάφραση. Το πρώτο της βιβλίο με αστυνομικά διηγήματα (Το 218 ονόματα) εκδόθηκε το 1963 και το δεύτερο (Αλάτι στα φιστίκια) το 1974, τη χρονιά δηλαδή που εκδόθηκε και το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα, “Κυνηγός φαντασμάτων”. Εντωμεταξύ ,το 1970 είχε εκδοθεί το νεανικό ιστορικό μυθιστόρημα της “Ο δραπέτης της Αυλώνας”. Από το 1976 και επί 15 χρόνια ταξίδευε ανάμεσα στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία. Άλλα μυθιστορήματα της είναι: “Της τύχης το μαχαίρι”, “Με τα φτερά του Μαρίκα”, “Η σπορά του ανέμου”, “Ο χαρταετός”, “Αύριο”, “Πριμαρόλια”, το οποίο βραβεύτηκε με το Βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου, το μυθιστόρημα “Θέκλη” με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005, και το “Ξιφίρ Φαλέρ”. Το 2010 εκδόθηκε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο “Με τα χέρια σταυρωμένα”.

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας