ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ και ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ -Δωρεά του Ιστορικού τέχνης και συγγραφέα κ. Νίκου Γρηγοράκη

Τη συλλεκτική σειρά Livres de Luxe από τις Εκδόσεις Τέχνης Ν. Γρηγοράκης, απέκτησε πρόσφατα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας δωρεά του ιστορικού τέχνης και συγγραφέα κ. Νίκου Γρηγοράκη.

Τις εκδόσεις αυτές, κοσμούν με αυθεντικά και πρωτότυπα χαρακτικά (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες και λιθογραφίες) έργα γνωστών καλλιτεχνών όπως των : ΜΑΣΤΙΧΙΑΔΗ – ΠΑΣΧΑΛΗ – ΓΡΑΒΒΑΛΟΥ – ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ – ΚΑΡΑΒΟΥΖΗ – ΠΑΝΤΕΛΙΑ & ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΓΚΟΡΙΤΣΑ).

O Νίκος Γρηγοράκης, ιστορικός Τέχνης – συγγραφέας, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε με ιστορικές, αρχιτεκτονικές και λαογραφικές έρευνες και μελέτες. Ειδικεύτηκε στην έρευνα και μελέτη της νεοελληνικής χαρακτικής.

Το συγγραφικό του έργο (λευκώματα, εφημερίδες, από το 1975) αποτελεί σήμερα τη βασική βιβλιογραφία πάνω στην Ιστορία της Νεοελληνικής Χαρακτικής.

Από το 1990 και μετά, ο Νίκος Γρηγοράκης ξεκινά μια ακριβή και ιδιαίτερα καλλιτεχνική εκδοτική πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα στο χώρο των εκδόσεων. Δημιουργεί τα σπάνια και περίφημα –Livres de Luxe– βιβλία πολυτελείας, αναβιώνοντας τους παραδοσιακούς τρόπους τυπογραφίας. Τυπώνονται μόνο 99 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα σε πολυτελές χαρτί και τα κείμενα συνοδεύονται από αυθεντικά χαρακτικά (Hors-Texte), σημαντικών Ελλήνων χαρακτών.

Η σειρά περιλαμβάνει τους παρακάτω τίτλους:

  1. Αίσωπος
  2. Μάνη
  3. Charles Baudelaire
  4. Ελληνικά ex_libris
  5. Λήδα & Κύκνος
  6. Πλανόδια επαγγέλματα και εικόνες της παλιάς Αθήνας
  7. Γένεσις

Επιπλέον, ο κ. Γρηγοράκης πρόσφερε στη Βιβλιοθήκη, βιβλία τέχνης, λευκώματα, καταλόγους τέχνης και 11 αυθεντικά πορτραίτα Ελλήνων και ξένων  λογοτεχνών Ελύτης, Κάλβος, Καβάφης, Παλαμάς, Παπαδιαμάντης κ.ά. φιλοτεχνημένα από τους Μαστιχιάδη, Γράββαλου, Πρωτοπάτσης (Pazzi), Παπαδημητρίου, Γιαννουκάκη, Λαζαρίδη.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, ευχαριστεί θερμά τον κ. Νίκο Γρηγοράκη για την ευγενική χειρονομία. Από τη νέα σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθούν εικαστικά εργαστήρια γνωριμίας με τη χαρακτική τέχνη όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν αυτά τα έργα τέχνης. Όλα τα έργα θα ψηφιοποιηθούν, θα εκτεθούν και θα είναι στη διάθεση των αναγνωστών.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 23 Ιουνίου 2016
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας