Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου : «Το σεντούκι των ιστοριών ανοίγει
σε Σέρρες, Βέροια, Αλεξάνδρεια και Πολύκαστρο!»

«Όλοι έχουν μια ιστορία να πουν, αρκεί να ψάξουμε να τους βρούμε».

 Έχοντας αυτή τη φράση ως αρχή, τέσσερεις βιβλιοθήκες βρήκαν τον τρόπο αυτές τις ιστορίες να τις καταγράψουν και να τις φυλάξουν σε ένα σεντούκι που θα μπορεί να το ανοίγει όποιος ενδιαφέρεται όπου και αν βρίσκεται. Πρόκειται για ιστορίες του τόπου μας: μαρτυρίες, θρύλοι και παραμύθια, ήθη, έθιμα και καθημερινότητα, ανθρώπινες σχέσεις, ιστορικά γεγονότα, ό,τι νομίζει ο καθένας ότι αξίζει να διασωθεί. Για πρώτη φορά λοιπόν, τέσσερεις βιβλιοθήκες της Ελλάδος θα δουλέψουν μαζί σαν ένα μικρό δίκτυο και θα επιδιώξουν να καταγράψουν μια άγραφη έως τώρα, πολιτιστική κληρονομιά.

Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν. Κάποιοι αφήνουν ένα γραπτό βιβλίο ζωής, εμπειριών και φαντασίας, άλλοι όμως όχι. Στις βιβλιοθήκες δίδεται η ευκαιρία να διασώσουμε κεφάλαια της ζωής σας, αλλά και των αγαπημένων σας.

Από τη Δευτέρα 13 Μαΐου, όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία, μπορεί να επικοινωνεί με:

  • Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών: 23210.98557 (Ν.Νικολάου 20-απέναντι από το Μαξίμειο https://www.serrelib.gr/ , serrelib@serrelib.gr )
  • Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: 23310.24494 (Έλλης 8 Βέροια https://www.libver.gr , info@libver.gr )
  • Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολύκαστρου: 23430.24166 (Παλαιολόγου 3, dpolibro@yahoo.gr )
  • Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας: 23330.26806 (Φιλίππου 43, Αλεξάνδρεια biblalex@otenet.gr )

Η διαδικασία είναι απλή. Κλείνετε ένα ραντεβού, έρχεστε στη βιβλιοθήκη και το αρμόδιο προσωπικό θα σας καθοδηγήσει σε όλα τα στάδια καταγραφής. Μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μικροί (με συνοδεία γονέα) και μεγάλοι, άνθρωποι μόνοι τους ή σε ομάδες, πολιτιστικοί σύλλογοι, τάξεις σχολείων… δεν αποκλείουμε κανέναν!

Έχετε αρκετή αυτοπεποίθηση για να τολμήσετε την καταγραφή μόνοι σας; Ακόμη και γι’ αυτό θα βρείτε βοήθεια και πληροφορίες σε υλικό που θα μοιράζεται στις βιβλιοθήκες, (προσεχώς και στο site του σεντουκιού: https://stories.futurelibrary.gr/ ).

Φιλοδοξούμε αυτή η τάση να επεκταθεί σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και γιατί όχι, σε όλη την Ελλάδα.  Αν έχεις κι εσύ κάτι για το σεντούκι των ιστοριών, έλα στη βιβλιοθήκη! Το σεντούκι μας  δεν έχει κλειδαριές!

Συντονίστρια προγράμματος: Μαρία Βραχλιώτου (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών – τηλ. 23210.98557 – vraxmarx80@gmail.com)

Το πρόγραμμα «το σεντούκι των ιστοριών» πραγματοποιείται στα πλαίσια δράσεων του Future Library και με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ στο ξεκίνημα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, διατέθηκαν για το πρόγραμμα 25 tablet pcs και 25 smartphones  από την εταιρία Vodafone.

Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1 δισεκατομμυρίου ($1,3 δισεκατομμύρια), μέσω 2.406 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος,  άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €55 εκατομμύρια ($71 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας