Η σπασμένη τζαμαρία

Προσέξτε αυτό το μοναδικό βιβλίο του αξιοθαύμαστου επιστήμονα που έγραψε- σε απλή γλώσσα-για τις  μηχανοραφίες των πολιτικών: να μάθουν να τις αναγνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες του,και να αντιλαμβάνονται πώς  οι επιχειρηματίες μπορούν να κερδίζουν-κάνοντας συμπράξεις με το κράτος-πάντα σε βάρος των πολιτών, και πάρα πολλά άλλα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά! Έτσι μας αναφέρει πολλές  ψευτιές που λέγονται ως αλήθειες για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα και σκοπιμότητες…”Αν επιθυμούμε πραγματικά την οικονομική ανάπτυξη,Το κράτος πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκτέλεση δημόσιων έργων. Ασχέτως τελικού αποτελέσματος, ένα είναι βέβαιο: το χρήμα θα κυκλοφορήσει κι η οικονομία θα κινηθεί!” Σ’ αυτό συμφώνησαν οι περισσότεροι.”Να καταργήσουμε τους μεσάζοντες”, πρότειναν κάποιοι άλλοι. “Δεν εξυπηρετούν κανέναν παρά μονάχα τον εαυτό τους!

tzamaria“Να κλείσουμε τα σύνορα στα εισαγόμενα προϊόντα!”, δήλωσε με αποφασιστικότητα μια τρίτη φωνή. “Η κοινωνία θ’ αναγκαστεί να φτιάχνει τα αγαθά αυτά μόνη της. Θα απαιτηθούν παραπάνω εργατικά χέρια κι η απασχόληση στη χώρα μας μοιραία θα ενισχυθεί”.Βλέποντας πως είναι τόσο εύκολο να κάνεις έναν λαό πιο πλούσιο φτιάχνοντας λίγους νόμους, κάποιοι άλλοι, ριζοσπ αστικότεροι, προχώρησαν τον ίδιο συλλογισμό δυο βήματα παραπέρα: η λύση είναι μία: να απαγορεύσουμε στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι… Για τις δουλειές που κάνουμε σήμερα, θα χρειάζονται τουλάχιστον οι διπλάσιοι εργαζόμενοι. Το πρόβλημα της ανεργίας θα λυθεί μια για πάντα!”Σ’ αυτό το αγέραστο κείμενο, ο φιλοπαίγμων Φρεντερίκ Μπαστιά, ο κατά γενική ομολογία σημαντικότερος εκλαϊκευτής της κλασικής πολιτικής οικονομίας, απαντά: “Έλεος, κύριοι! Πίσω απ’ αυτό που βλέπουμε, υπάρχει και κάτι που δεν το βλέπουμε”.Αυτό το θαυμάσιο και ιδιαίτερα επίκαιρο βιβλίο -παρόλο που γράφτηκε πριν 2 αιώνες -διαβάζοντάς το παράλληλα με το βιβλίο “ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ  ΑΛΗΘΕΙΕΣ  ΚΑΙ  ΨΕΥΤΙΚΑ  ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ” του Φώτη Γεωργελέ- που το ‘εγραψε  πρόσφατα -θα μας δώσει τόσο απλά και κατανοητά βασικές γνώσεις πολιτικής  και ταυτόχρονα  γνώση της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας…Ωστόσο βρίσκουμε και τις λύσεις που προτείνουν -τεκμηριωμένα και με σαφήνεια – και οι 2 συγγραφείς…

Η σπασμένη τζαμαρία : η πολιτική οικονομία σε 12 + 1 παραμύθια / Frederic Bastiat .Ηράκλειο : Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013 .118σ. ; 19εκ.

 Ο Frederic Bastiat (1801-1850) είναι βασικός εκπρόσωπος του κλασικού οικονομικού φιλελευθερισμού. Μετά την Επανάσταση του 1848, εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Χάρη στη διαύγεια των γραπτών του, με τον έντονα σκωπτικό, πολεμικό αλλά και παιδαγωγικό χαρακτήρα τους, έχει κατ’ επανάληψη χαρακτηριστεί ως ο σημαντικότερος εκλαϊκευτής της κλασικής πολιτικής οικονομίας.

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας