Σμύρνη, η λησμονημένη πόλη;
Όποιος μελετήσει την ιστορία της Σμύρνης εντυπωσιάζεται από την μεγάλη διαφορά που υπάρχει στο εξαιρετικό πεπρωμένο αυτής της πόλης ήδη από την αρχαιότητα και στη λήθη, στην οποία έχει περιπέσει μετά το 1922.
Η Σμύρνη, η πόλη που ξαναχτίστηκε πάνω στα αποκαΐδια της, ελάχιστα θυμίζει τη λαμπρή μεσογειακή πόλη του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Η συγγραφέας, Μαρία-Κάρμεν Σμυρνέλη, με τη συνεργασία Ελλήνων, Τούρκων, Γάλλων, Ελβετών και Γερμανών ειδικών και ιστορικών, περιγράφει στο βιβλίο αυτό, (Σμύρνη, η λησμονημένη πόλη, μνήμες ενός μεσαγειακού λιμανιού, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), τους κατοίκους της Σμύρνης, τις κοινωνικές τους σχέσεις, τις μνήμες τους, από το 1830 έως το 1930, για να κατανοήσουμε καλύτερα έναν αιώνα-σταθμό στην ιστορία αυτής της πόλης.
Περισσότερες από είκοσι καρτ -ποστάλ της εποχής συμπληρώνουν αυτή την ιστορική μελέτη, ώστε να λάβει τη μορφή πραγματικού αφηγήματος.
Η Μαρία-Κάρμεν Σμυρνέλη είναι Διδάκτωρ Ιστορίας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι) από το 2000. Σήμερα εργάζεται στο ίδρυμα Maison des Sciences de l’Homme (Παρίσι). Συγγραφέας πολλών άρθρων σχετικών με την ιστορία της Σμύρνης με το ζήτημα των τρόπων συνύπαρξης των διαφόρων πληθυσμών μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία και με τα δίκτυα στη Μεσόγειο.
Αναζητείστε το βιβλίο στη συλλογή “Μικρά Ασία”.
[tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Σμύρνη, Μ. Ασία, Ελληνική ιστορία [/tags]
- Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις | 8 Οκτωβρίου 2008 |
in | Από τη συλλογή μας |
tagged | [tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Ελληνική ιστορία [/tags], Μ. Ασία, Σμύρνη |