ΓΙΔΑ ΣΤΙΦΑΔΟ

  Κάνοντας το χατήρι κάποιου, που μου ζήτησε τη συνταγή του παραδοσιακού φαγητού της Φυτειάς, το οποίο μοιράζεται στον κόσμο κάθε χρόνο στο πανηγύρι του αγίου Αθανασίου στις 18 Ιανουαρίου, γράφω τη συνταγή σε ποσότητες καζανιού. Για 100-120 μερίδες κρέας: 5 κιλά ελαιόλαδο, 100 γρ. πιπέρι μαύρο, 200 γρ.πιπέρι κόκκινο, 2 κλαδάκια φύλλα δάφνης, 1 σακκουλάκι αλάτι 400-500 γρ., κρεμμύδια όσα χωράει το καζάνι για να γεμίσει μέχρι επάνω. Το μυστικό της επιτυχίας και της νοστιμιάς είναι το καλό ανακάτεμα και βράσιμο σε σιγανή φωτιά από ξύλα, από το απόγευμα της παραμονής (μόλις αρχίσει ο εσπερινός), μέχρι την επομένη το πρωί μόλις αρχίσει η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.Τοποθετούν στον πάτο του καζανιού πρώτα το κρέας και τα υπόλοιπα υλικά και από πάνω τα κρεμμύδια (κομμένα στα  τέσσερα), για να μη κολλήσουν. Το μαγείρεμα αυτού του φαγητού το επιμελούνται άντρες ( οι γυναίκες είναι βοηθητικές), γιατί χρειάζεται δύναμη για το ανακάτεμα που στην αρχή είναι πολύ δύσκολο αλλά και για τον τεμαχισμό του κρέατος που παλιά γινότανε στην αυλή της εκκλησίας ,όπως και το σφάξιμο του ζώου. Τα κομμάτια του στήθους και των μηρών των ζώων δεν χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα γιατί ανήμερα στη γιορτή πωλούνται σε δημοπρασία. Μαγειρεύεται  το υπόλοιπο κρέας της γίδας. Κάθε έμπειρη νοικοκυρά μπορεί να μετατρέψει τις ποσότητες ανάλογα με την κατσαρόλα της. Λεπτομέρειες για το έθιμο ( κουρμπάνι = θυσία) θα μπορούσαμε να πούμε όποτε χρειαστεί.

[Tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Φυτειά, κουρμπάνι, γίδα σιφάδο[/Tags]                                

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2010
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας