Διάλεξη – προβολή, 16 Ιανουαρίου 2013, 18.30

Η εκδήλωση της Τετάρτης 16ης Γενάρη μας δίνει την αφορμή να επισημάνουμε την παρουσία στα ράφια της βιβλιοθήκης μας των βιβλίων του ομιλητή κ. Φωτιάδη, και ιδιαίτερα του μνημειώδους 14τομου έργου του “Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου”, εκδόσεις Ηρόδοτος, 2002, Θεσσαλονίκη.

Αντιγράφουμε από την βιβλιοκρισία που δημοσίευσε για το πόνημα του κ. Φωτίάδη ο Θ. Μαλκίδης, Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (πηγή)

Στο έργο του Κ. Φωτιάδη περιλαμβάνεται η ιστορική διαδρομή των Ποντίων και η τεκμηρίωση της γενοκτονίας ( τόμοι 1,2,3), τα έγγραφα του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών (τόμοι 4,5), τα πρακτικά κοινοβουλίων (τόμος 6), τα αρχεία (σε μετάφραση) των Υπουργείων Εξωτερικώντης Μ. Βρετανίας, Γερμανίας,Γαλλίας, Αυστρίας, Βατικανό, Ιταλίας,Κοινωνίας των Εθνών, και του γαλλικού στρατού (τόμοι 7, 8),αρχεία της Ρωσίας και της ΕΣΣΔ  (τόμος 9), δημοσιεύματα ελλαδικού και κυπριακού τύπου (τόμος 10), ελληνικά και ξενόγλωσσα άρθρα (τόμος 11), ενώ στους τόμους 12, 13, 14 παρατίθενται τα πρωτότυπα έγγραφα από τα αρχεία τωνυπουργείωνεξωτερικώντης Μ. Βρετανίας, Γερμανίας,Αυστρίας, Γαλλίας,Βατικανό, Ιταλίας,Κοινωνίας των Εθνών, και του γαλλικού στρατού.

Το έργο προλογίζουν οι καθηγητές Δ. Κωνσταντόπουλος, Ν. Σαρρής και Κ. Βακαλόπουλος, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου «ενάντια στη γενοκτονία», τούρκος αγωνιστής Ali Ertem, ο οποίος συγκέντρωσε 11.000 περίπου υπογραφές για την αναγνώριση της γενοκτονίας, τις οποίας έστειλε στο τουρκικό κοινοβούλιο. Μία ουσιαστική και συμβολική κίνηση από τον Ali Ertem, ο οποίος όπως γράφειο συγγραφέας «είχε την τόλμη να γράψει ένα εκτενέςανθρώπινο και αποκαλυπτικό προλογικό σημείωμα, για το ειδικότερα γι΄ αυτό δυσχερές θέμα που διαπραγματεύομαι»(σ.25).

3. Συμπερασματικά

Ο Κ. Φωτιάδης κατάφερε μετά από πολλά χρόνια και μία τιτάνια ερευνητική προσπάθεια- δεν ήταν μόνο η ανεύρεση των πηγών αλλά κυρίως ο αγώνας για να αποσιωπηθούν (….)- να δώσει στο αναγνωστικό κοινό ένα ολοκληρωμένο έργο για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μένει τώρα, έχοντας πλέον τα γραπτά και τα τεκμήρια του εγκλήματος να υπάρξειπεραιτέρω ανάδειξη καιδιεθνοποίηση της γενοκτονίας, η οποίαυπερβαίνει τον Ποντιακό Ελληνισμό και διαπερνά όλη την ελληνική πολιτική και κοινωνία. Αποτελεί κυρίαρχο συστατικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής και του έθνους- η Αρμενία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα- που σέβεται την ιστορία και την αλήθεια, δηλαδή τη μη λήθη.

Το ντοκυμαντέρ που θα προβληθεί βασίζεται στο βιβλίο του Bruce Clark “Δυό φορές ξένος”.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 16 Ιανουαρίου 2013
in Από τη συλλογή μας, Συμβαίνουν@Βιβλιοθήκη
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας