Εξετάσεις και πάλι

Η φωτογραφία από UzF

Οι εξετάσεις υπάρχουν στη ζωή μας, κρινόμαστε διαρκώς (ενεργούμε βέβαια χωρίς να το σκεφτόμαστε, ενώ παράλληλα κρίνουμε τους άλλους και το σκεφτόμαστε). Κάποιες εξετάσεις είναι πιο σημαντικές από άλλες, όταν από αυτές πιστεύουμε ότι κρίνεται το μέλλον μας, οπότε ανησυχούμε, αγωνιούμε, αγχωνόμαστε. Φυσικό είναι κάνοντας μια ιατρική εξέταση να ανησυχήσουμε για τα αποτελέσματα, όμως πώς αλλιώς θα γνωρίσουμε τι συμβαίνει, για να επενεργήσουμε και να το ελέγξουμε; Μέσω εξετάσεων κρίνονται και οι γνώσεις μας, για να δοθεί μια βεβαίωση, ένας τίτλος κατοχής τους, προσόν για μια καλή βιοποριστική δουλειά, που εν τέλει θα αποκτήσουμε πάλι μέσω εξετάσεων (συνήθως). Μέσω εξετάσεων γιατί οι θέσεις είναι λίγες και οι διεκδικητές πολλοί, ενώ θα έπρεπε παραφράζοντας τον ποιητικό λόγο, να μετρούμε τους ανθρώπους χωρίς εμάς και να μη τους βρίσκουμε σωστούς.
Λοιπόν γράφω αυτό το ποστ και έκανα όλη αυτή τη μεγάλη εισαγωγή έχοντας στο μυαλό μου τα παιδιά της Γ΄Λυκείου που γράφουν εξετάσεις, ξεκινώντας με το μάθημα της Έκθεσης την Τρίτη. Τώρα δεν είναι τόσο η ώρα του διαβάσματος δοκιμίων όσο της κατανόησης του θεωρητικού πλαισίου στο οποίο θα κινηθούν. Δηλαδή αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα το θέμα και όχι με πανικό ή αδιαφορία, πρέπει να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό (ή καλύτερα, κομμάτια του). Γράφουμε ωραία κείμενα, που να μας αρέσουν πρώτα εμάς τους ίδιους -εμείς είμαστε οι πρώτοι κριτές- και πάντα με σεβασμό σ΄αυτόν που μας διαβάζει, όποιος και αν είναι αυτός. Ξεχνάμε την τεχνητή συνθήκη και είμαστε εμείς και ένα πρόβλημα, που πρέπει να το ορίσουμε, να το περιγράψουμε, να δούμε τις διάφορες πτυχές του, τα αίτια, τις συνέπειές του, να απαντήσουμε στο πώς εκδηλώνεται κάτι, γιατί και με ποιες επιπτώσεις, ώστε να μπορούμε να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας, να γίνεται η ζωή μας καλύτερη και να είμαστε πιο χαρούμενοι. Τακτοποιημένα στο μυαλό μας, τακτοποιημένα και στο λόγο μας, προφορικό και γραπτό. Και δεν ξεχνάμε και την επικοινωνιακή περίσταση και τον αποδέκτη του λόγου μας, για να προσαρμόζουμε το ύφος μας.
Καλή επιτυχία εύχομαι, Γιώργο, Ταξιάρχη, Ελένη, Γ’ Λυκείου Σχοινούσας, σ΄όλους!

Βοηθήματα εκθέσεων υπάρχουν πολλά στη Βιβλιοθήκη, όπως και σχολικά βοηθήματα -είναι γνωστό. Γλωσσικές ασκήσεις, γραμματικές, συντακτικά, όλα υπάρχουν, αλλά τώρα δεν προλαβαίνετε! Καλή ψυχολογία και τις καλύτερες ευχές μας!

[tags] Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βέροια, εξετάσεις, Έκθεση [/tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 16 Μαΐου 2008
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας