Θρησκεία, πολιτική και κοινωνία, με αφορμή το διάταγμα των Μεδιολάνων

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας οργανώνουν εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 1700 χρόνων από το διάταγμα των Μεδιολάνων με προσκεκλημένο ομιλητή τον καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Χρυσόστομο Σταμούλη. Ο κ. Σταμούλης θα μιλήσει με θέμα: «Θρησκεία, πολιτική και κοινωνία, με αφορμή το διάταγμα των Μεδιολάνων». Η διάλεξη απευθύνεται σ’όλους τους πολίτες  και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Έλλης 8, Βέροια την 30η Απριλίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7.30 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η επέτειος αφορά σε ένα σημαντικό σταθμό όχι μόνο για την ιστορία της Εκκλησίας, αλλά και της ύστερης αρχαιότητας και του βυζαντινού κόσμου. Το 313 ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας τότε των Δυτικών επαρχιών, από κοινού με τον Λικίνιο, αυτοκράτορα των ανατολικών επαρχιών, υπογράφουν το διάταγμα των Μεδιολάνων με το οποίο νομιμοποιήθηκε ο Χριστιανισμός ως επιτρεπόμενη, ανεκτή θρησκεία από το ρωμαϊκό κράτος. Είναι το διάταγμα που θεσπίζει την ανεξιθρησκία στην Ευρώπη και εγκαινιάζει μία νέα εποχή για το δυτικό κόσμο.

Πληθώρα συνεδρίων, ημερίδων και εκθέσεων πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη την προηγούμενη χρονιά σχετικά με αυτό το ιστορικό γεγονός, ενώ οκτώ ηγέτες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας στις 6.10.2013 γιόρτασαν την επέτειο με λειτουργία στη σημερινή πόλη Νις της Σερβίας, επειδή εκεί, στην τότε ρωμαϊκή πόλη Ναϊσό, γεννήθηκε το π. 272 ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Ο κ. Σταμούλης σπούδασε Θεολογία στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Ντάραμ Αγγλίας. Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και διδάσκει τα μαθήματα : Δογματική και Συμβολική Θεολογία, Φιλόκαλη Αισθητική της Ορθοδοξίας, Θεολογία και Κινηματογράφος, Επιστήμη και Ορθοδοξία, Σύγχρονη Αθεΐα. Εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. για τη διετία 2011-13 και επανεξελέγη για τη διετία 2013-15. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Lund Σουηδίας και Balamand Λιβάνου. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί επίσης στ’ αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, σερβικά, ρουμανικά και ρωσικά.

Ενδεικτικά από το πλούσιο συγγραφικό έργο του αναφέρουμε τα βιβλία: Κάλλος το Άγιον, Δ΄ έκδοση, 2010, Ώσπερ ξένος και αλήτης, 2010, Έρως και Θάνατος, 2009, Η γυναίκα του Λωτ και η σύγχρονη Θεολογία, 2008, Περί Φωτός, Β’ έκδοση,2007, Φύση και Αγάπη, Β’ έκδοση, 2007, Θεολογία και Τέχνη, Β’ έκδοση , 1998, Κυρίλλου Αλεξανδρείας – Κατά Ανθρωπομορφιτών, 1993, Θεοτόκος και Ορθόδοξο Δόγμα – Σπουδή στη διδασκαλία του Αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας, 1996.

Ο κ. Σταμούλης επίσης σπούδασε μουσική στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με τη χορωδιακή μουσική και σύνθεση. Έχει εκδώσει από το 1998 πέντε ψηφιακούς δίσκους, ενώ το 2013 κυκλοφόρησε το βιβλίο – δίσκος «Αγάπη σ’ αγαπάω», μία ιστόρηση της αγάπης με κείμενα, τραγούδια και ζωγραφιές.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 25 Απριλίου 2014
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας