ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟ

Αισίως μπήκε ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου και στη βιβλιοθήκη μπήκαν νέα βιβλία στα ράφια. Πολυαναμενόμενες οι νέες αφίξεις, υπάρχουν και Έλληνες και ξένοι συγγραφείς ανάμεσα στους νεοαποκτηθέντες τίτλους αλλά και ποικιλία στο περιεχόμενο. Ένα από τα βιβλία που φαίνεται άκρως ενδιαφέρον, αν σε κάποιον αρέσει η αστυνομική πλοκή σε ιστορικό πλαίσιο είναι αυτό του Άλαν Φερστ, “οι κατάσκοποι των Βαλκανίων”. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

“Ελλάδα, 1940. Όχι η Ελλάδα των ηλιόλουστων διακοπών, αλλά η Ελλάδα του Βορρά, της Μακεδονίας, των Βαλκανίων – και, πιο συγκεκριµένα, η Θεσσαλονίκη. Σ’ αυτό το λιµάνι µε την αρχαία ιστορία, τις αποβάθρες και τους οίκους ανοχής, τα σκοτεινά σοκάκια και τα τουρκικά αρχοντικά, εκτυλίσσεται ένα αγωνιώδες πολιτικό δράµα. Στα βόρεια σύνορα, ο ελληνικός στρατός έχει αναχαιτίσει την επίθεση του Μουσσολίνι, απωθώντας τις ιταλικές µεραρχίες πίσω στην Αλβανία – κατάγοντας την πρώτη νίκη ενάντια σε µέλος του Άξονα, που έχει υποτάξει ήδη το µεγαλύτερο µέρος της Ευρώπης. Αλλά ο Αδόλφος Χίτλερ δε θα ανεχτεί τέτοια προσβολή: την άνοιξη θα εισβάλει στα Βαλκάνια, και το µόνο που µπορεί να κάνει ο λαός της Θεσσαλονίκης είναι να παρακολουθεί και να περιµένει.

Στο επίκεντρο αυτού του δράµατος βρίσκεται ο Κωνσταντίνος -Κώστας- Ζαννής, υψηλόβαθµο στέλεχος της αστυνοµίας, επικεφαλής µιας υπηρεσίας που χειρίζεται πολιτικές υποθέσεις “ειδικού” ενδιαφέροντος. Και ενώ επίκειται η εισβολή των Ναζί, αρχίζει ο χορός των κατασκόπων – τουρκικό προξενείο, γερµανικές µυστικές υπηρεσίες, Βρετανοί…Την ίδια στιγµή, τα ερωτικά πάθη φουντώνουν στην πόλη. Ο Ζαννής δεν αποτελεί εξαίρεση· ζει τον έρωτα στην αγκαλιά µιας εκπατρισµένης Αγγλίδας, ιδιοκτήτριας σχολής µπαλέτου, µιας Ελληνίδας µε κάπως ιδιαίτερα γούστα και της συζύγου ενός ντόπιου βαθύπλουτου εφοπλιστή…”

Ο Άλαν Φερστ γεννήθηκε το 1941 στη Νέα Υόρκη. Έχει στο ενεργητικό του έντεκα βιβλία και έχει καταξιωθεί διεθνώς ως δεξιοτέχνης του ιστορικού κατασκοπικού μυθιστορήματος, με τα έργα του να μεταφράζονται σε δεκαεφτά γλώσσες και να σημειώνουν τεράστιο αριθμό πωλήσεων.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 4 Οκτωβρίου 2011
in Από τη συλλογή μας, Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας