ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ Ή ΚΟΥΡΚΟΥΤΗ

Ένα χειμωνιάτικο φυτιώτικο φαγητό έιναι και το κουρκούτι. Μερικοί προτιμούν να το λένε σκορδόσαλτσα ή σκορδαλιά, όμως το κουκούτι στα περισσότερα βιβλία μαγειρικής παρουσιάζεται σαν χυλός, στον οποίο βουτάμε, όταν θέλουμε να τηγανίσουμε λαχανικά, καλαμαράκια  ή κάτι άλλο. Στη Φυτιά το κουρκούτι (η κουρκούτη), είναι κυρίως πιάτο και συνοδεύεται από τηγανητό κοτόπουλο, τηγανητό τυρί, κεφτέδες ακόμη και ψάρι. (παλιά που δεν τρώγαμε τόσο συχνά κρέας και οι οικογένειες ήταν πολυμελείς, το κοτόπουλο δεν έφτανε για να χορτάσουν όλοι.  Κουρκούτη όμως ήταν εύκολο να κάνει η κάθε νοικοκυρά, όσα πιάτα ήθελε με την προσθήκη άλλης μιας κουταλιάς αλεύρι). Μια συνταγή μελοκουρκούτας (γλυκού), συναντούμε στο βιβλίο της Ε. Βουτσινά: Γεύση Ελληνική: Καλούδια. Η δε σκορδαλιά περιέχεται σε πολλά βιβλία μαγειρικής, αλλά γίνεται συνήθως με πατάτες ή παλιό ψωμί και καρύδια.

ΥΛΙΚΑ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ένα κοτόπουλο κομματιασμένο και καλά πλυμένο. Βράζουμε  νερό, ρίχνουμε λίγο λαδάκι προαιρετικά 1 κουτάλι του γλυκού αλάτι. Το νερό να σκεπάζει τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αφού βράσει σχεδόν καλά το κοτόπουλο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα. Σ’ένα τηγάνι βάζουμε βούτυρο τόσες κοφτές κουταλιές σούπας κι άλλες τόσες κουταλιές αλεύρι πιο γεμάτες, όσα πιάτα θέλουμε να έχουμε. Ανακατεύουμε. Ο χυλός δεν πρέπει να είναι πηχτός αλλά ρευστός. Σιγά-σιγά ρίχνουμε το ζουμί από το κοτόπουλο ( λίγο-λίγο για να μη σβωλιάσει). Όταν αρχίσει και βράζει η κουρκούτη ρίχνουμε 2 σκελίδες σκόρδο, αφού αφαιρέσουμε τη φύτρα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και μισό λεμόνι. [ Παλιά (στουμπίζαμε) κοπανίζαμε το σκόρδο στο γουδί, με το αλάτι και λεμόντοζου (Πού φρέσκο λεμόνι στο χωριό! Τώρα έχουμε και λεμονιές σε βαρέλια) λυωμένο σε ελάχιστο νερό και το ρίχναμε στο τέλος στην κουρκούτη για να έχει πιο δυνατό άρωμα]. Αφαιρούμε την πέτσα του κοτόπουλου, βάζουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε (ροδίζουμε). Η ίδια διαδικασία ακολουθείται όταν η κουρκούτη συνοδεύεται με τηγανητό τυρί ή κεφτέδες. Εδώ που δεν έχουμε ζωμό , βάζουμε νερό. Καλή επιτυχία!

[Tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, μαγειρική, φυτιώτιες συνταγές [/Tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2010
in Από τη συλλογή μας, Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας