ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ για τη διάσωση πλούσιου αρχειακού υλικού

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας  και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας) προχώρησαν πρόσφατα στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με σκοπό τη  διάσωση και ανάδειξη του πλούσιου αρχειακού υλικού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας (θεατρικά κείμενα, αφίσες, προγράμματα παραστάσεων, καταγραφές προγραμμάτων περιοδείας, μπορντερό -ημερήσια κίνηση εισιτηρίων-, δελτία τύπου, φωτογραφίες, αλληλογραφία, μακέτες σκηνικών και σχέδια κοστουμιών, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια κ.ά.) σε ψηφιακή μορφή. Το υλικό που θα ψηφιοποιηθεί θα καταχωρηθεί στη ΜΕΔΟΥΣΑ το ψηφιακό αποθετήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ελεύθερη πρόσβαση για εκπαιδευτικούς σκοπούς από σχολεία, πανεπιστήμια και μελετητές αλλά και από κάθε ενδιαφερόμενο.

Η ΜΕΔΟΥΣΑ προάγει την πολιτιστική κληρονομιά και φυσιογνωμία της περιοχής της ΗΜΑΘΙΑΣ και ενισχύει τη τοπική ταυτότητα με τη συλλογή, διατήρηση και διάθεση συλλογών τοπικού ενδιαφέροντος μέσα από το ψηφιακό της αποθετήριο. Η ψηφιακή συλλογή περιλαμβάνει: βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, καρτ-ποστάλ, βίντεο και φωτογραφίες που περιγράφουν την ζωή και την ανάπτυξη της περιοχής καθώς επίσης Χειρόγραφα, Παλαίτυπα και Χάρτες που εκτείνονται χρονικά από τον 11ο έως σήμερα. Κάθε χρόνο η  ιστοσελίδα της http://medusa.libver.gr δέχεται περισσότερες από 230.000 διαδικτυακές επισκέψεις από ερευνητές και Ημαθιώτες απ’όλο τον κόσμο.

Οι δύο φορείς συνεργάστηκαν πολλές φορές στο παρελθόν, δημιουργικά και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Κ.Ε. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ κ. Δημήτριος Πυρινός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Κοινός στόχος αποτελεί η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, η καταγραφή μέρους της ιστορίας του πολιτισμού του και η συμβολή στην οικονομική αναζωογόνηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»

Ο Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής κ. Αντώνης Γκαλίτσιος τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας αυτής «Η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας. Το κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια με αγάπη και σεβασμό.  Το οφείλουμε άλλωστε στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές, σε όλο τον κόσμο»

 

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, http://www.libver.gr

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας)

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 26 Μαρτίου 2021
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας