ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΦΥΤΙΩΤΙΚΟΣ

Εδώ έχουμε τη σωστή φωτογραφία σύμφωνα με τον καιρό των ημερών.Φυτειά χιονισμένη. Έτσι ένας τραχανάς  φυτιώτικος ζεστός-ζεστός είναι ότι πρέπει. Για να μαγειρευτεί  είναι πολύ εύκολο: Βάζουμε νερό σε μία κατσαρόλα μετρίου μεγέθους, μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση. 1 κουτάλι βούτυρο, 1 κουτάλι σούπας κοφτό αλάτι,1 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά ή και περισσότερο αν θέλουμε να γίνει πιο πηχτός. Τυρί.Βράζουμε κι ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Μόλις χυλώσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τυρί. Ο τραχανάς όμως για να είναι νόστιμος πρέπει να είναι σπιτικός και οι φυτιώτισες νοικοκυρές τον κάνουν οι ίδιες με όσο γίνεται αγνά υλικά.  Η  προετοιμασία αυτή γίνεται το καλοκαίρι και είναι η εξής:  ΥΛΙΚΑ:  3 κιλά στάρι σκληρό, 1 ή 1/2 κιλό σιμιγδάλι χοντρό, 8 κιλά γάλα κατσικίσιο   ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Καθαρίζουμε το σιτάρι, το πλένουμε πολύ καλά, το στεγνώνουμε καλά  στον ήλιο και στο τέλος λίγο και στο φούρνο. Το άλέθουμε σε μηχανή. Κοσκινίζουμε για να φύγουν τυχόν χοντρά κομματάκια. Ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το σιμιγδάλι και τα έχουμε έτοιμα στο ταψί. Βράζουμε το γάλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα πολύ καλά μέχρι να φουσκώσει. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν αποροφηθεί όλο το γάλα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε 2 ώρες να κρυώσει, τον κόβουμε σε κομμάτια και τα αφήνουμε σ’ένα σεντόνι να στεγνώσει. (Σ’αυτή τη φάση τρώγεται σαν γλύκισμα). Τον κόβουμε σε όλο και μικρότερα κομμάτια ή τον τρίβουμε με τα χέρια μας. Αφήνουμε να στεγνώνει  σε σκιερό μέρος. Δοκιμάζουμε αν περνάει από το κόσκινο ( χοντρό), κοσκινίζουμε και τον απλώνουμε σε καθαρά σεντόνια (τα  χρησιμοποιούμε μόνο γι’αυτόν το λόγο, γιατί παίρνουν τη μυρωδιά του τραχανά). Αφήνουμε σε δωμάτιο με ανοιχτά παράθυρα να στεγνώσει. Αν τον αφήσουμε έξω πρέπει να είναι στη σκιά και να βρίσκεται κάποιος κοντά για να προσέχει τυχόν επεμβάσεις από ζωάκια κι έντομα. Σε 3-4 ημέρες είναι έτοιμος. Αν δεν στεγνώσει καλά, μουχλιάζει. Διαφορετικά κρατάει πάνω από χρόνο.  Παραλλαγές συναντούμε σε πολλά μερη της Ελλάδας και σε πολλά βιβλία μαγειρικής, όπως τα εικονιζόμενα που περιέχονται στη συλλογήμας. Και φυσικά δεν είναι τα μοναδικά.

[Tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, μαγειρική, φυτιώτικες συνταγές, τραχανάς [/Tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2010
in Από τη συλλογή μας, Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας