ΦΥΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αφού το τριώδιο άρχισε πριν την απόδοση των εορτών των Χριστουγέννων ( στις 2 Φεβρουαρίου), για λίγο διάστημα Χριστούγεννα και Πάσχα συνυπάρχουν. Έτσι αν και θα δώσουμε χειμωνιάτικες φυτιώτικες συνταγές, επιλέξαμε ανοιξιάτικη φωτογραφία (είσοδος του χωριού). Πριν αρχίσει λοιπόν η νηστεία της Μ.Τεσσαρακοστής παραθέτουμε την κατ’εξοχήν χριστουγεννιάτικη συνταγή: 

   Σαρμαδάκια( λαχανοντολμάδες) 30-32 κομμάτια

  Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο

μισό κιλό κιμά χοιρινό

μισό φλυτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ

δύο κουταλιές σούπας αλάτι

δύο μέτρια κρεμμύδια ( η μάνα μου δεν έβαζε κρεμμύδια στους σαρμάδες και τα γιουβαρλάκια, έβαζε μόνο στους κεφτέδες.)

πιπέρι και ένα λάχανο δύο- δυόμισι κιλών

Ανακατεύομε τον κιμά, το ρύζι ( αφού το πλύνουμε καλά και το στραγγίσουμε), το αλάτι, το πιπέρι και πλάθουμε σε μπαλάκια. Βράζουμε μπόλικο νερό, βυθίζουμε το λάχανο αφού αφαιρέσουμε τα δύο πρώτα φύλλα ή και περισσότερα αν χρειαστεί. Αφήνουμε το λάχανο τόσο, όσο να ζεματιστεί(2′-3′), αλλά προσοχή να μη λιώσει. Παίρνουμε, ανάλογα με το μέγεθος του λάχανου, το μισό ή το ένα τρίτο κάθε φύλλου και τυλίγουμε τη γέμιση. Τρίβουμε τα κοτσάνια και τα περισσεύματα και τα τοποθετούμε στη βάση της κατσαρόλας (χύτρα), μετά αραδιάζουμε τα σαρμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρές. Σκεπάζουμε με παλιό πορσελάνινο πιάτο, προσθέτουμε νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει μία κουταλιά σούπας σχεδόν γεμάτη αλάτι, τόσο ώστε να σκεπάζει σχεδόν τα σαρμαδάκια.Προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας βιτάμ. Βράζουμε, από την ώρα που αρχίζει να σφυρίζει η χύτρα για 20′ σε σιγανή φωτιά. Σερβίρουμε με αυγολέμονο ή μπεσαμέλ( δεν βάζουμε ποτέ τα ασπράδια των αυγών, για να ξαναζεσταίνονται και κυρίως για να μήν κόβει το ασπράδι.

Παραλλαγές αυτού του φαγητού συναντούμε πολλές.  Ενδειτικά:Στο βιβλίο της Α. Κρεμέζη:Χειμωνιάτικες και φθινοπωρινές συνταγές και ιστορίες για μάγειρες με ανησυχίες: εκδ.Πατάκη, στο βιβλίο της Ε. Γρηγοριάδου: ΕδεσματολόγιονΒλάχων: εκδ.Κοχλίας,ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή υπάρχει το βιβλίο με τίτλο: η ντίβα στην κουζίνα: η άγνωστη συλλογή των συνταγών της Μαρίας Κάλλας: εκδ Αίολος. τα οποία μπορείτε να βρείτε στη συλλογή μας.

[Tags] Βέροια, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Μαγειρική- συνταγές, Φυτιά[/Tags]

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2010
in Από τη συλλογή μας, Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας