«Ψυχική Υγεία: Διαδρομές Ευαισθητοποίησης και Ενδυνάμωσης»… ένα εγχείρημα συνάντησης και νοήματος, κόντρα στους δύσκολους καιρούς που δΙανύουμε… – εκεί που σμίγουν οι άνθρωποι, η ελπίδα ανθίζει

Πρόσκληση στην 1η δράση, Σάββατο 17/05/2025, ώρες 12:00 – 14:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας,

 

Ομιλία με τίτλο: «Αυταπάτες της μοναξιάς και μύθοι της σχέσης» από τον Θεοδώρου Πέτρο, ψυχοθεραπευτή, επόπτη και συγγραφέα.

Περίληψη: Φαίνεται πως ο καθένας μας είναι “εκ κατασκευής” ον απολύτως μοναδικό – γι’ αυτό και άρχοντας στο δικό του βασίλειο του ενός και μοναδικού κατοίκου. Έτσι, οι καιροί μας, μεταξύ των πολλών άλλων αρχαίων τρόμων που επιβεβαιώνουν, μάλλον επισφραγίζουν και ένα προαιώνιο άγχος μας: ότι κεντρικό μας γνώρισμα είναι η “εκ κατασκευής” υπαρξιακή μας μοναξιά.

Κάποιες φορές παλεύουμε να γεμίσουμε την προσωπική “κοσμική σιγή” μας με κραυγές και θορύβους – ακόμα πιο “σιωπηλούς” στη ματαιότητά τους. Κάποιες άλλες φορές, επιχειρούμε να χυμήξουμε λαίμαργα σε ψευδαισθήσεις που στην απόγνωσή μας εύκολα ονομάζουμε “σχέση”.

Μάλιστα, όσο πεισμώνουμε και αναθέτουμε λυσσαλέα στον Άλλον να μας “λυτρώσει”, τόσο γεμίζουμε απελπισία και κακία για τη ζωή.

Επίσης, ο Άλλος γίνεται από λιμάνι κάστρο που πρέπει να αλωθεί. Από πρόσωπο, όμορφο και λαμπερό στην αυτοτέλειά του, γίνεται αντικείμενο προς χρήση.

Ωστόσο, σαφώς και μπορούμε, παρέα με αυτό το δεδομένο μας, να συναντούμε τον Άλλον σε πανέμορφες και ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις. Αρκεί να μάθουμε τι μπορούμε να περιμένουμε και τι όχι από τον Άλλον, όπως και το πώς να τον σεβόμαστε ως πρόσωπο διαφορετικό από εμάς.

Όμως, με τι μυθικών διαστάσεων προσδοκίες τσακίζουμε περίτεχνα τις συναντήσεις μας με τους Άλλους;

Πώς η καταναλωτική κουλτούρα μας συνδράμει στη δημιουργία της αίσθησης ότι ο Άλλος είναι εκεί για να καλύπτει ό,τι δεν πήραμε μέχρι σήμερα, ό,τι τώρα χρειαζόμαστε, και ό,τι θα χρειαστούμε;

Και, αν οι σχέσεις μας μπορούν να γίνουν όντως ένα αντίβαρο στην εγγενή μοναξιά της ανθρώπινης φύσης μας, για ποιων ειδών σχέσεις μιλούμε;

Ακολουθεί παράσταση από την Ομάδα playback θεάτρου Βέροιας «coo-action»

Ε. Κιατικίδου, Α. Κουκουνασούλη, Μ. Μεγγιάνη, Λ. Μπίντσης, Υ. Σταμπολη, Κ. Ταλαρά

ενώ θα «τρέχει» Παράλληλο Εικαστικό Δρώμενο από την Καραγιάννη Άννα, εικαστικό

Η κάθε εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

Διαλέξεις σε θέματα αιχμής για την ψυχική υγεία: σχέσεις, ψυχική ανθεκτικότητα, διαχείριση άγχους, ανατροφή των παιδιών, διαταραχές προσωπικότητας : Με τη συμμετοχή προσκεκλημένων ομιλητών, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί μας ιδέες και πρακτικές των γνώσεών τους. Σε κάθε διάλεξη θα ακολουθούν ερωτήσεις και σύντομες ομαδικές συζητήσεις, δίνοντας ευκαιρία σε όλους να συμμετάσχουν ενεργά.

Θεατρικές Παραστάσεις Playback από την ομάδα playback της Βέροιας “coo-action” Ανακαλύψτε ένα είδος ζωντανής «σκηνικής αφήγησης», όπου οι ηθοποιοί αυτοσχεδιάζουν βασιζόμενοι σε αληθινές ιστορίες του κοινού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας τελετουργικός χώρος, όπου τα κοινά μας βιώματα μπορούν να πάρουν νέα, δημιουργική μορφή, εμπνέοντας ενσυναίσθηση, συγκίνηση και αίσθηση κοινότητας.

Εικαστικό δρώμενο: Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα πραγματοποιείται εικαστικό δρώμενο από προσκεκλημένο εικαστικό, με αφορμή και σε σχέση με τις ιστορίες της σκηνικής δράσης. Το έργο θα παρουσιάζεται στο τέλος μαζί με την αφήγηση του καλλιτέχνη, ως επιστέγασμα- ζωγραφικής φόρμας που δημιουργείται τη στιγμή της αφήγησης. Η ευαισθησία, τα προσωπικά ερεθίσματα, οι σκέψεις, η διάθεση του εικαστικού, παίρνουν μπρος με τη σπίθα της αφήγησης και αφήνουν το στίγμα τους πάνω σε έναν καμβά, με μια συμβολική διάθεση. Κάθε φορά με μοναδικό τρόπο. Κάθε φορά το στοίχημα είναι να “γεμίσει” ο καμβάς με τις φωνές του κοινού. Αυτός είναι και ο στόχος. Να αποκτήσουν οι φωνές φόρμα. Ο θεατής βλέπει το συμπύκνωμα των ιστοριών που έχει δει να δραματοποιούνται στη σκηνή και στέκεται με διαφορετική ματιά ο καθένας απέναντί του, διαμορφώνοντας μια καινούρια θέαση της παράστασης.

Τι θα κερδίσετε:

Μια ολοκληρωμένη ματιά σε καίρια ζητήματα ψυχικής υγείας, μέσα από επιστημονική προσέγγιση αλλά και βιωματικές δράσεις. Συγκεκριμένα «εργαλεία» και συμβουλές, που μπορείτε

να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας, ώστε να ενισχύσετε την ψυχική σας ανθεκτικότητα και να υποστηρίξετε καλύτερα τους ανθρώπους γύρω σας. Την ευκαιρία να μοιραστείτε δικές σας σκέψεις, ανησυχίες ή προσωπικές ιστορίες, σε έναν ασφαλή χώρο έκφρασης, όπου προσφέρεται χώρος για να ακουστεί η κάθε φωνή. Μια ανεκτίμητη εμπειρία γνωριμίας με μια μορφή τέχνης που αντλεί δύναμη από τη δυναμική της ίδιας της ζωής.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται με κάποιο τρόπο για την ψυχική υγεία αλλά και την τέχνη: είτε είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικός ή φοιτητής, είτε ασχολείστε με τις τέχνες του θεάματος είτε νιώθετε την ανάγκη να διευρύνετε τους ορίζοντές σας, την αυτογνωσία και να εξερευνήσετε δημιουργικούς τρόπους έκφρασης. Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία ή γνώση. Φέρτε μόνο την περιέργειά σας και τη διάθεση να μοιραστείτε, να μάθετε και να εμπνευστείτε.

Είσοδος: Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους.

Κλείνοντας, σάς περιμένουμε με ανοιχτή αγκαλιά να μοιραστούμε απόψεις, συναισθήματα και βιώματα. Μέσα από τις διαλέξεις και τις παραστάσεις Playback, θα δούμε πώς η επιστήμη και η τέχνη μπορούν να συναντηθούν, ανοίγοντας μονοπάτια ενσυναίσθησης, αποδοχής και ουσιαστικής επικοινωνίας. Ελάτε να γίνουμε συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι στο οποίο κάθε ιστορία μετράει, κάθε φωνή ακούγεται και κάθε στιγμή μπορεί να γίνει ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη

και συλλογική έμπνευση. Ανυπομονούμε να σας γνωρίσουμε από κοντά!

Σημαντική επισήμανση: Η όλη δράση είναι εθελοντική με σκοπό και όραμα την ευαισθητοποίηση

και την προσφορά στην κοινότητα.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 16 Μαΐου 2025
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας