2ος Όροφος

Με τα εγκαίνια του 2ου ορόφου  στις 21 Μαΐου του 2016 η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας  ολοκλήρωσε την αξιοποίηση του 1.000.000$ που παρέλαβε με το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση» τον Αύγουστο του 2010 στο Γκέτενμποργκ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Βιβλιοθηκών.  Τελευταίος σταθμός στο πενταετές πλάνο αξιοποίησης των χρημάτων ήταν η ανακαίνιση του 2ου ορόφου.

Η αρχιτεκτονική επέμβαση είχε στόχο την δημιουργία ενός νέου χώρου με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, όπου η πολλαπλότητα των χρήσεων που θα φιλοξενεί να συνδιαλέγεται αρμονικά με την αισθητική της απλότητας και της ευελιξίας.

Κατά συνέπεια, η επιλογή, τόσο των αρχιτεκτονικών στοιχείων, όσο και του ειδικού σταθερού και κινητού εξοπλισμού είχαν σκοπό την ανάδειξη του χώρου ως κέντρου διάδρασης, ως χώρου εργασίας και ως ενεργού κέντρου μάθησης και δημιουργικότητας.

Στον κεντρικό χώρο υποδοχής, το Φουαγιέ,  διαμορφώθηκε  το καθιστικό για την φιλοξενία συναντήσεων, παρουσιάσεων, σεμιναρίων ή και ιδιαίτερων εκδηλώσεων σε συνδυασμό με αυτές που φιλοξενεί η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται η δυνατότητα φιλοξενίας ενός μικρού μουσικού σχήματος, η διεξαγωγή σεμιναρίων μαγειρικής, ή η υποστήριξη φιλοξενίας δεξιώσεων.

Η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, με δυνατότητα έως 80 καθισμάτων, αποτελεί τον βασικό χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων. Ο χώρος αναβαθμίστηκε τόσο αισθητικά, όσο και ακουστικά, ενώ ταυτοχρόνως εξοπλίστηκε με σύγχρονες εγκαταστάσεις ειδικού φωτισμού, ήχου και εικόνας, ώστε να καλύπτει με ευελιξία και υψηλές προδιαγραφές τις ανάγκες εναλλακτικών δράσεων σχετικών με την κίνηση, την εικόνα και τον λόγο.

Ταυτόχρονα προβλέφθηκε η δυνατότητα ενοποίησης  της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων με τον χώρο του Φουαγιέ, ώστε να  ενισχυθεί τη δυνατότητα ανάπτυξης πολλαπλών  διαδραστικών  προγραμμάτων.

Κάθε νέα κατασκευή και επιλογή υλικών, μελετήθηκε ώστε να δημιουργείται ένα σωστό ακουστικό περιβάλλον,  ώστε οι χρήστες  να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους ή να εργάζονται χωρίς να ενοχλούν ή να ενοχλούνται από τους υπόλοιπους.

Ο ειδικός φωτισμός, ο γενικός, ο θεατρικός και ο δυναμικός φωτισμός,  μελετήθηκε ώστε να καλύπτει δρώμενα παραστατικών τεχνών, όπως μικρές συναυλίες και μουσικά σχήματα, μικρές παραστάσεις θεάτρου και χορού.

Τέλος ο χώρος, αναβαθμίστηκε και εξοπλίστηκε με σταθερή οθόνη προβολής . Η ανακαίνιση του 2ου ορόφου άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2016 με την αγορά του εξοπλισμού που αποκτήθηκε με τη συμβολή δωρητών με την εκστρατεία «Μαζί θα ανάψουμε τα Φώτα».

2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας