“TALE OF X CITIES” ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ GOETHE-INSTITUT THESSALONIKI

COMMON LAB
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ένα νέο δίκτυο πόλεων της Βορείου Ελλάδας γεννιέται με πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki, στο πλαίσιο του προγράμματος Common Lab, που υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ArtBOX και σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo, και το Ινστιτούτο Μετα-Βιομηχανικού Σχεδιασμού “Hyperwerk” (Βασιλεία).

Στόχος του προγράμματος “Tale of X Cities” είναι να φέρει πιο κοντά τόσο τους φορείς όσο και τους κατοίκους των πόλεων της Βορείου Ελλάδας. Στο κάλεσμα της νέας Διευθύντριας του Goethe-Institut Thessaloniki, Beate Koehler, ανταποκρίθηκαν ήδη 20 φορείς από 11 πόλεις, που εξέφρασαν το θερμό ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα και έδωσαν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Στη διοργάνωση συμμετέχει και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας http://www.libver.gr

Το “Tale of X Cities” περιλαμβάνει δύο φάσεις: ένα εργαστήριο — ανοιχτό σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων — και ένα φεστιβάλ — στο οποίο θα παρουσιαστούν τα έργα που θα δημιουργηθούν από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Το εργαστήριο και το φεστιβάλ υλοποιούνται τόσο διαδικτυακά όσο και σε φυσικούς χώρους, λειτουργώντας ως πλατφόρμα για τη δημιουργία ενός δικτύου κοινοτήτων και φορέων της Βορείου Ελλάδας.

Το Εργαστήριο (3/03-19/05) εστιάζει σε θέματα που έχουν να κάνουν με την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και τα τρέχοντα ζητήματα και παρέχει εκπαίδευση στη χρήση των νέων μέσων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας. Υλοποιείται από ομάδα ειδικών από διαφορετικούς τομείς (λογοτεχνία, δημοσιογραφία, κινηματογράφο, φωτογραφία, πολιτιστική διαχείριση) που παρέχουν θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις για την αφήγηση -μικρών και μεγάλων- ιστοριών με διαφορετικά μέσα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται  στο διαδίκτυο και προσφέρεται στο κοινό δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέσα από τη σχετική φόρμα που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.commonlab.info) ως τις 26/02.

Το Φεστιβάλ (Ιούλιος 2021) παρουσιάζει τα έργα των συμμετεχόντων που θα προκύψουν μέσα από την από την εκπαιδευτική διαδικασία. Υλοποιείται στο διαδίκτυο, καθώς σε φυσικό χώρο στις συμμετέχουσες πόλεις, ανάλογα με τις συνθήκες. Το Φεστιβάλ θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους φορείς και τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο, και ανάλογα με το υλικό που θα προκύψει.

Ειδικοί Εργαστηρίου:

—Έλλη Χρυσίδου, Εικαστικός – Υπεύθυνη του Εργαστηρίου

— Σώτη Τριανταφύλλου, Συγγραφέας – Λέγοντας ιστορίες – Do’s & Dont’s

— Αννίτα Μορδεχάι, Δημοσιογράφος – Tips για μία Συνέντευξη

— Στέφανος Τσακίρης, Φωτογράφος – Βασικές αρχές φωτογραφίας

— Αντώνης Βαλλινδράς, Κινηματογραφιστής – Βασικές αρχές κινούμενης εικόνας

— Xρήστος Σαββίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής – Πώς κάνω ένα Φεστιβάλ;

Την γενική διεύθυνση του προγράμματος έχουν η Διευθύντρια του Goethe-Institut Thessaloniki, Beate Koehler, και ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του Goethe-Institut Thessaloniki, Άρης Καλόγηρος. Την επιμέλεια του προγράμματος έχει η ομάδα της ArtBOX — ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Χρήστος Σαββίδης, η επιμελήτρια Λυδία Χατζηιακώβου και ο θεωρητικός τέχνης Δρ. Σωτήρης Μπαχτσετζής.

Λεπτομέρειες Συμμετοχής στο Εργαστήριο:

— Ημερομηνίες: 3 Μαρτίου-19 Μαΐου

— Ημέρες και ώρες συναντήσεων: κάθε Τετάρτη, 18:00-19:30 (εκτός Μεγάλης Τετάρτης)

— Το εργαστήριο υλοποιείται μέσω zoom. Δεν απαιτείται εγγραφή στην εφαρμογή. Θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και υποστήριξη στους συμμετέχοντες, προκειμένου να εξοικειωθούν με την χρήση της εφαρμογής.

— Δεν απαιτείται χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για τη συμμετοχή και την παραγωγή των έργων.

— Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

— Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή ως τις 26/02 συμπληρώνοντας τη φόρμα που είναι διαθέσιμη εδώ: https://www.commonlab.info/how-to-participation-form.html.

— Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλος αριθμός συμμετοχών, θα γίνει επιλογή με δυνατότητα συμμετοχής σε επόμενο κύκλο του εργαστηρίου.

 

To Common Lab είναι ένα πρόγραμμα του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO, στο πλαίσιο του προγράμματος Πρωτοβουλιών Αριστείας 2020 του Goethe-Institut.

Συνεργαζόμενος φορέας:

Hyperwerk Institut for Postindustrial Design (Βασιλεία)

Οργάνωση-Υλοποίηση: Goethe-Institut Thessaloniki

Γενική Διεύθυνση: Beate Koehler (Διευθυντρια, Goethe-Institut Thessaloniki)

Γενικός Συντονισμός: Άρης Καλόγηρος (Υπεύθυνος Πολιτιστικού Τμήματος, Goethe-Institut Thessaloniki)
Συντονισμός για την ΔΕΘ HELEXPO: Βίκυ Δαλκράνη (Διευθύντρια Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών – ΔΕΘ), Δημήτρης Κουρκουρίδης (Ερευνητής, ΙΕΕ – ΔΕΘ)

Κεντρική ιδέα, Συντονισμός: ArtBOX.gr

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Σαββίδης (ArtBOX.gr)

Επιμέλεια: Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX.gr)

Επιστημονικός Σύμβουλος: Σωτήριος Μπαχτσετζής (ArtBOX.gr)

Έρευνα: Max Spielmann – Rainer Rosegger (Hyperwerk Institute for Postindustrial Design Basel)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ArtBOX, info@artbox.gr, 2310.22.46.26, www.commonlab.info

To Common Lab στηρίζεται στην εμπειρία του προγράμματος LABattoir που όπως ήταν προγραμματισμένο ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019 (www.labattoir.org).

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMMON LAB

 Το Common Lab και η σειρά εργαστηρίων “How To

Το Common Lab έχει σαν αποστολή την δημιουργία ενός Εγχειριδίου Κοινωνικής Καινοτομίας μέσω της Τέχνης, με στόχο να βοηθηθούν κοινότητες που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους κρίση. Αν και δεν σχεδιάστηκε με γνώμωνα την παρούσα πανδημική κρίση, το Common Lab δεν μπορούσε παρά να ανταποκριθεί σ’αυτήν λαμβάνοντας υπόψη τα νέα, υπό διαμόρφωση δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Common Lab ξεκίνησε ήδη από την περασμένη άνοιξη τη σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων “How To(Απριλιος-Ιούλιος 2020), σε συνεργασία με την εικαστικό Έλλη Χρυσίδου και ειδικούς από διαφορετικούς τομείς, καθώς και με τη συμμετοχή πάνω από 85 ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κοινός στόχος των εργαστηρίων αυτών ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας κοινότητας στη διαδικτυακή συνθήκη, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και τα εργαλεία που προσφέρει -μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης- ως ουσιαστικά εργαλεία επικοινωνίας, ανίχνευσης και εύρεσης ενός κοινού τόπου.

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2021
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας