Η κοινωνία μας θα επιτύχει ή θα καταστραφεί;

Κατάρρευση : πώς οι κοινωνίες επιλέγουν να αποτύχουν ή να επιτύχουν / Jared Diamond, Αθήνα :εκδόσεις Κάτοπτρο, 2006, 699σ. : εικ. ; 24εκ.

Τι πιο απειλητικό από το φάσμα της κατάρρευσης ενός πολιτισμού -οι εγκαταλελειμμένοι ναοί της Άνγκορ Γουάτ, οι σκεπασμένες από ζούγκλα πόλεις των Μάγια και τα βλοσυρά αγάλματα του Νησιού του Πάσχα; Ποιος αντίκρισε τέτοια ερείπια και δεν αναρωτήθηκε “Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και σε εμάς;”.
Στο παρόν βιβλίο, ο Diamond υφαίνει μια εμπεριστατωμένη και καθολική θέση μέσα από μια σειρά συναρπαστικών ιστορικο-πολιτισμικών αφηγήσεων. Περιδιαβαίνοντας από την αρχαία κουλτούρα των νησιών της Πολυνησίας στον άλλοτε ανθηρό πολιτισμό των Ανασάζι, στην καταδικασμένη 

αποικία των Βίκινγκς στη Γροιλανδία και, τέλος, στον σύγχρονο κόσμο, ο Diamond ανιχνεύει ένα θεμελιώδες μοτίβο καταστροφής, διευκρινίζοντας τι συμβαίνει όταν σπαταλούμε τους φυσικούς πόρους μας ή αγνοούμε τα σημάδια του περιβάλλοντος. Η κλιματική αλλαγή, η γοργή αύξηση του πληθυσμού, οι ασταθείς εμπορικοί εταίροι και η πίεση από εχθρούς υπήρξαν παράγοντες αφανισμού κάποιων κοινωνιών, ωστόσο άλλες κοινωνίες βρήκαν λύσεις για τα ίδια προβλήματα και επιβίωσαν.
Γιατί μερικές κοινωνίες, αλλά όχι όλες, έφτασαν από δικό τους λάθος στην αυτοκαταστροφή; Ποιες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιλογές έχουμε ακόμα ώστε να μην οδηγηθούμε στο ίδιο τέλος;
·”Ίσως να είναι το πιο ενδιαφέρον βιβλίο που διαβάσατε ποτέ.” (Science)
·”Ένα απαραίτητο αντίδοτο για όσους αφελείς πιστεύουν ότι το ανθρώπινο εγχείρημα δεν συσχετίζεται με το περιβάλλον.” (Nature) 
·”Ένα λαμπρό βιβλίο που προσφέρει σπουδαία μαθήματα σε έναν κόσμο ο οποίος χρειάζεται απεγνωσμένα να επαναπροσδιορίσει την πρόοδό του.” (James Karr, Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον)
·”Μια εξαιρετική σύνθεση των φυσικών και των κοινωνικών επιστημών, ενσαρκωμένη χάρη στις εκπληκτικές γνώσεις τού Jared Diamond περί ιστορίας, απροόπτων και φύσης των πολιτισμών.” (James Robinson, Πανεπιστήμιο Harvard)
·”Ο Diamond είναι ασυναγώνιστος στο πάντρεμα της επιστήμης με την ιστορία μέσω μιας μαγευτικής πρόζας. Σε τούτο το καταπληκτικό βιβλίο του εξάγει από τις καταστροφές του παρελθόντος τα διδάγματα που χρειάζονται επειγόντως προκειμένου να αποφευχθεί μια καθολική καταστροφική διάλυση του πολιτισμού μας.” (Louis Putterman, Πανεπιστήμιο Brown)

Ο Τζάρετ Ντάιαμοντ (1937) είναι σήμερα καθηγητής της Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο UCLΑ στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ.Πολυτάλαντος επιστήμονας και συγγραφέας με ενδιαφέροντα που καλύπτουν τους τομείς της φυσιολογίας,της εξελικτικής βιολογίας και της βιογεωγραφίας έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων στα οποία συνδυάζονται πορίσματα της ανθρωπολογίας, της βιολογίας, της γεωγραφίας,της γενετικής,της ιστορίας και της γλωσσολογίας (ο ίδιος μιλάει 12 γλώσσες,περιλαμβανομένης και της ελληνικής).Το τεράστιο φάσμα των γνώσεων και του πεδίου που καλύπτουν τα βιβλία του έχει προκαλέσει τον θαυμασμό των ειδικών. Ο γνωστός ζωολόγος Μαρκ Ρίντλεϊ μάλιστα αστειευόμενος κάποτε είπε πως ο Τζάρεντ Ντάιμοντ δεν είναι στην πραγματικότητα ένα άτομο αλλά μια επιτροπή.Το πλέον διάσημο έργο τουΟπλα, μικρόβια και ατσάλιτιμήθηκε το 1997 με το Βραβείο Πούλιτζερ.Τέσσερα βιβλία του κυκλοφορούν και στα ελληνικά (όλα από τις εκδόσεις Κάτοπτρο) και είναι τα εξής:
Κατάρρευση, Οπλα, μικρόβια και ατσάλι, Γιατί το σεξ είναι διασκεδαστικό, Ο τρίτος χιμπαντζής.  (Πηγή)

  • Σχετικά με το άρθρο
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας