Παρουσίαση της σειράς podcasts «Η Κατοχή μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών της: Βέροια | Δάσκιο | Έδεσσα»

Το istorima και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας σας προσκαλούν στην παρουσίαση της σειράς podcast «Η Κατοχή μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών της» του Χρήστου Γεωργουδάκη.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 12:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας. Ο Χρήστος Γεωργουδάκης, δημιουργός των podcasts που ακούγονται στη σειρά, θα μιλήσει για τη σημασία της έρευνας, της καταγραφής και της διάσωσης σημαντικών ιστοριών των ανθρώπων που οι ζωές και οι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, θα ακούσουμε ολόκληρο το πρώτο επεισόδιο που αφορά τη Βέροια και αποσπάσματα από τα επόμενα δύο επεισόδια που αφορούν το Δάσκιο και την Έδεσσα. Στο τέλος, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό.

Η σειρά του istorima «Η Κατοχή μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών της» είναι μια σπονδυλωτή σειρά που επιθυμεί να διαφυλάξει τις αναμνήσεις μιας γενιάς που χάνεται, εκείνων των ανθρώπων που όταν εισέβαλαν οι δυνάμεις του Άξονα στην χώρα ήταν ακόμα παιδιά. Ακολουθώντας μια διαδρομή ανθρώπινων βιωμάτων, η πρώτη σεζόν της σειράς χωρίζεται σε δύο μέρη και έξι συνολικά επεισόδια. Σε κάθε επεισόδιο επισκεπτόμαστε και έναν διαφορετικό προορισμό με αφετηρία τη Βέροια, όπου παιδιά του τότε μας αφηγούνται σκηνές από το μεγάλωμά τους στην Ελλάδα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πρώτο μέρος της σειράς με τίτλο “Γύρω από τον Βάλτο” ακολουθούμε τις ιστορίες 6 παιδιών που παρότι δε συναντιούνται ποτέ μεταξύ τους, οι ζωές τους αλλάζουν από τα ίδια ιστορικά γεγονότα και συνδέονται από έναν κοινό τόπο: την περιοχή γύρω από την αποξηραμένη λίμνη των Γιαννιτσών.

Λίγα λόγια για το istorima

Το istorima είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που δημιουργήθηκε το 2019 από την δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming, με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ως Ιδρυτικό Δωρητή, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων.

Το istorima είναι ένα μεγάλο εγχείρημα συλλογής προφορικών ιστοριών. Πιστεύουμε ότι οι ιστορίες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο μας. Με αυτές μεγαλώνουμε. Μαθαίνουμε ποιοι είμαστε, και γεμίζουμε έμπνευση για το ποιοι μπορούμε να γίνουμε. Είναι η κληρονομιά μας και η εξέλιξή μας. Συλλέγοντας ιστορίες μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που τις έζησαν, στο istorima διασώζουμε την ανθρώπινη φωνή της Ιστορίας και μοιραζόμαστε podcasts, συλλογές και αφιερώματα που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε νέες και διαφορετικές οπτικές για να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας, και τον κόσμο μας.

Για τη συλλογή και τη διάσωση των ιστοριών, το istorima έχει απασχολήσει 700 νέες/νέους ερευνήτριες/ερευνητές από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, την επεξεργασία, τον έλεγχο και την επιμέλεια των ιστοριών, έχει αναλάβει μια ομάδα 120 επιμελητριών/επιμελητών, ηχοληπτών και νομικών που φροντίζουν για την καλύτερη παρουσίαση των ιστοριών. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 18.000 ιστορίες από 7.000 μέρη της Ελλάδος, έχουν συλλεγεί και παρουσιάζονται στο istorima.org και στο archive.istorima.org.

Περισσότερες πληροφορίες για το istorima:

  • Σχετικά με το άρθρο
γράφτηκε στις 23 Μαΐου 2024
in Τα νέα μας
2013 © Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας